Православната църква почита на 17 декември свети пророк Данаил /Даниил/

...
Православната църква почита на 17 декември свети пророк Данаил /Даниил/
Коментари Харесай

​​Почитаме деня на Свети Данаил

Православната черква уважава на 17 декември свети оракул Данаил /Даниил/ и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Данаил е оракул от Стария Завет. Живял е във Вавилон, където се прочул със способността си да пояснява сънища.


Когато Йерусалим бил високомерен от вавилонците, доста юдеи били откарани в плен. Част от тях били определени за царски жители. Между тях попаднал и оракул Данаил. Той траял да пази своята религия, макар че бил заставен да схване езическите традиции. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие.

Но пророчествата на Данаил вещаели край и съсипия на царството. Цар Навуходоносор, неудовлетворен от пророчеството, подложил Данаил и неговите почитатели на невероятни тествания. Историята гласи, че св. Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оживял след всичките тествания, царят повярвал в силата на Бог.

Жените, които имат дребни деца или чакат дете, честват на този ден. Народните традиции са най-вече свързани с плодородието. Месят се питки и бременните дами ги раздават на познати, с цел да могат елементарно да добият рожбата си.

Името Данаил произлиза от ивритското daniyel, което значи " Бог е моят арбитър ". Имен ден имат: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Денят на Св. Данаил е обвързван със зимния празник на св. Ана (9 декември) и с празника на св. Спиридон (12 декември). Те допълват обредната концепция за преход, за прекосяване към нещо ново.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР