Православната църква почита днес свети Герман, патриарх Константинополски. Народът го

...
Православната църква почита днес свети Герман, патриарх Константинополски. Народът го
Коментари Харесай

Искрен, Искра и Геро празнуват имен ден

Православната черква уважава през днешния ден свети Герман, патриарх Константинополски. Народът го назовава Градушкар. Имен ден честват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. В националната визия денят се свързва с повелителите летните стихии. Изпълнява се бит за измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка.

Св. Герман е прочут с благочестивия си живот и като църковен публицист. Принуждаван да се откаже от иконопочитанието, той напуснал патриаршеския трон. От него са останали химни за възхвала на светците и Божията берекет, проповеди и тълкувания на сложните места в Св. Писание.

Св. Герман бил наследник на сенатор, погубен от император Константин Погонат (668-685). Той от младини се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си грамотност той отпърво станал кизически свещеник, а в 715 година бил определен за цариградски патриарх. В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се оповестил срещу поклонението на иконите, Герман използвал доста усилия да вразуми царя и да отклони от подвеждане, само че на вятъра. Лъв изискал почитането на иконите да бъде наказано на събор.

Св. Герман умрял през 740 година на 95-годишна възраст и бил заровен в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР