Православната църква почита днес Свети Емилиан Доростолски. Имен ден празнуват

...
Православната църква почита днес Свети Емилиан Доростолски. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Почитаме св. Емилиан Доростолски, Емил черпи за имен ден

Православната черква уважава през днешния ден Свети Емилиан Доростолски. Имен ден честват Емилиан и Емил, както и женските производни на имената. 

Хората с тези имена честват и на 30 май, когато се уважава паметта на Света Емилия. 

Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), бил плебей у един грък. Той бил християнин. Когато в града пристигнал нечовечен шеф, който подложил на гонение християните.  Управникът попитал кои в Доростол са християни. Гражданите били изплашени от мълвата за жестокостта на шефа. Затова дали отговор, че всред тях няма нито един християнин – всички се кланят на боговете. Във екстаз от мисълта, че единствено името му е разсеяло християнската религия в Доростол, шефът дал луксозно пиршество на жителите. Тежко било за блажения Емилиан да слуша самохвалството на един богохулник и да вижда, че неналичието на неотстъпчивост у християните се обръща в срам за християнството. И ето, когато шефът пирувал, той взел чук, отишъл в капището и строшил идолите.

Поклониците на езичеството не знаели кой е изпочупил идолите им. По съмнение те заловили един почтен земеделец. Като чул за това, Емилиан се явил при бранителите на боговете и им декларирал: “Аз строших вашите мощни богове! ” Той бил заловен и заведен при шефа.

- Кой те научи по този начин да безчестиш боговете? – запитал го ядосаният шеф. Бог и душата ми! – умерено дал отговор изповедникът. Сетне прибавил: Сега и умният шеф и всеки различен да видят какъв брой са безсилни, какъв брой са глухи и неми вашите идоли, считани за богове! Камък и дърво, модифицирани в идоли – ни един не се отбрани.  

Разярен, шефът заповядал да бият с волска жилка Емилиан. После наредил да бъде изгорял. На брега на Дунав била приготвена и запалена огромна клада. В нея хвърлили мъченика. Чрез дамата на шефа, която била загадка християнка, християните получили позволение да погребат тялото на мъченика, потърпевш на 18 юли 362 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР