Православната църква почита днес свети Атанасий Велики, имен ден празнуват

...
Православната църква почита днес свети Атанасий Велики, имен ден празнуват
Коментари Харесай

Св. Атанас подгони зимата, Наско да слага на масата пиле с ориз

Православната черква уважава през днешния ден свети Атанасий Велики, имен ден честват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася. Името е от гръцки генезис и значи " вечен ". 

Народът ни има вяра, че Свети Атанасий е настойник на зимата, снега и студа. Според вярванията зимният Св. Атанас си съблича кожуха, с цел да пристигна лятото. Българите назовават зимния Атанасовден " Среди зима ", защото националното вярване гласи, че след празника зимата си отива, тъй като св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: " Иди си зимо, идвай лято! ".

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се празнуват и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Св. Атанасий е роден в оскъдно християнско семейство. Още от дребен се увлича по християнските хрумвания. Това прави усещане на Александрийския архиепископ Александър. След като приключва своето обучение, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 година младият Атанасий е създаден в духовнически ранг – дякон. Той е един от участниците в Първия космополитен събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 година Една година по-късно историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се опълчва на Арий и неговото обучение. Самите съперници на формалната ортодоксална черква, чийто представител е Св. Атанасий, привикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се опълчват на формалната християнска доктрина.

Атанасий умира на 18 януари 376 година на 76-годишна възраст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР