Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Мина, Виктор

...
Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Мина, Виктор
Коментари Харесай

Днес почитаме светците Мина, Виктор и Викентий! Не се излиза по късна доба

Православната черква уважава през днешния ден паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. От тримата най-популярен е Свети Мина, който е прочут вълшебник и се смята за настойник на фамилията. Свети великомъченик Мина е бил египтянин. 

Той изповядвал християнската религия и служил във войската, ситуирана в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III - IV век.По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала декрет да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се отдръпнал в пустинята до град Котуан и траял да поддържа връзка с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества жителите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влезнал в града и почнал да изобличава самозабравилите се езичници.

Градоначалник наредил да бъде задържан смутителят на това празненство. Свети Мина е хванат е и грубо малтретиран - обичай с волски жили, тялото му стъргано с стоманени куки, обесен с главата надолу. Накрая войните отсичат главата му, възпламеняват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло.

Когато огънят изгаснал, вярващите пристигнали на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети остатъци в родния си град Александрия и ги погребали в почести. 

Впоследствие на това място била издигната черква в името на светия страдалец и по молитвите към светеца в нея станали голям брой чудеса.

Според поверията след 11 ноември хората би трябвало да заобикалят да излизат по късна доба. Днес честват всички, които носят имената Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар Трябва да се регистрирате, с цел да коментирате тази публикация. Ако към този момент имате регистрация влезте с вашите e-mail и ключова дума.

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [5] Новини от през вчерашния ден [30] « Ноември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед1234567891011121314151617181920212223242526
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР