Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
Коментари Харесай

Никулден е! Традициите повеляват на трапезата да има шаран

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е именуван от народа Никулден.
Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и риболовците, морските експерти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.), банките и банкерите.
Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След правоверен отшелнически живот е определен за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 година Мощите на светеца през днешния ден се пазят в италианския град Бари.
През целия си живот Свети Николай оказва помощ на страдащите, защитавал почтените, укрепва слабите със словото на истината и вярата.
Според националните вярвания светецът предизвиква бурите и ураганите в морето, и по тази причина на Никулден всички гемии стопират да се движат.
Подрежда се празнична софра.
На нея наложително се сервира особено ядене – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за претърпяно злощастие, избегната неволя или просто за здраве и благоденствие на къщата.
Култът към Свети Николай – като настойник на моряците и риболовците, прониква рано в българските земи.
В националните вярвания светецът плава на златен транспортен съд, който постоянно идва там, където имат потребност от чудотворната му десница.
На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да избавя изпадналите в неволя бедняци.
На Никулден приключва и сезонът на есенния лов на риба, който се отбелязва с пиршество и почерпка от риболовците и търговците на риба. На този ден става разделянето сред риболовците на извоюваното през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея би трябвало да се вгради икона на Свети Николай.
Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца дамите на риболовците излизали при морска стихия на брега и я потапяли до три пъти във водата, като проклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница .
На празника, с цел да уважат именника в дома му, идват близки, другари и познати, които не е наложително да са били поканени авансово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР