Православната църква почита днес паметта на Св. Павел Константинополски, Св.

...
Православната църква почита днес паметта на Св. Павел Константинополски, Св.
Коментари Харесай

Павел и Павлина черпят за имен ден

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.
Имен ден имат всички, носещи имената Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука. 

Името Павел значи „ непретенциозен “, „ преклонен “, „ мирен “. 

Св. Павел е роден в Солун. Той отпътува за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски. След гибелта на Александър в 337 година в града избухва спор сред никейската и арианската партии. Никейците надвиват и за архиепископ е ръкоположен Павел. 

По време на тези събития императорът арианин Констанций II отсъства от града. След завръщането си, Констанций II привиква събор на арианските епископи, който афишира Павел за неспособен да заема архиепископската катедра и го праща на изгнание. След следващ конфликт сред партиите Павел се завръща и незабавно е възобновен на престола от никейците в църквата „ Света Ирина “, по-късно още веднъж е изпъден. Той отпътува за Рим, където папата му оказва помощ да си върне престола.  Следва арестуването му и заточението му в Армения, където е удушен през 350 година. По-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

На 6 ноември се празнува и празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „ Всех скорбящих наслада “, която дава разтуха на страдащите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР