Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът

...
Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът
Коментари Харесай

Празнуваме Антоновден, жените не плетат, не варят боб

Православната черква уважава през днешния ден паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е прочут като Антоновден. Имен ден честват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.
В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при цялостно уединение в сграда в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и мощ. Година преди гибелта си взел присъединяване в битката на църквата срещу арианската разкол, като излязъл в Александрия в открит дебат с еретиците и ги победил.

В националния календар Антоновден се празнува за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не " разсърдят " чумата, шарката и синята пъпка. На околните и съседите за здраве се раздават особено омесени содени питки, намазани с петмез, като една се оставя на тавана за " белята ", за " лелята ", както е била наричана чумата. Затова и празникът е прочут още като Лелинден.

Една легенда споделя за двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се празнуват един след различен и на тези дни честват всички ковачи, железари и ножари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР