Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е известен като Сирни

...
Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е известен като Сирни
Коментари Харесай

Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост

Православната черква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е прочут като Сирни Заговезни, Прошка или Поклади. Свързан е с началото на Великия пост, който предшества Великден. По традиция през днешния ден близки и познати си желаят амнистия. За силата на прошката ще приказваме в идващите минути - от столичния храм „ Света София “ съобщи директно репортерът на Българска национална телевизия Зоя Велинова.

Традицията в действителност изисква през днешния ден всеки да изиска амнистия от хората към себе си, от близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или несъзнателно им е предизвикали, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни на тези, които желаят амнистия.

Днес е единственият ден в годината, когато вярващите влизат в „ чудното странствуване “ на Великия пост, сподели о. Ангел Ангелов от столичния храм „ Св. Софѝя “ пред камерата на Българска национална телевизия. За да се пропътува през тези 40 дни на духовната пустиня, от нас се желае да опростим на всеки, който е съгрешил, само че и ние да дадем амнистия.
отец Ангел Ангелов, храм „ Св. Софѝя “: Църквата не желае от нас да изкажем механично „ Простено - елементарни “, а тъкмо противоположното - с разкаяно сърце да изискаш амнистия от оня, който по някакъв метод си нагрубил, мислил си му зло. Разбира се, и другото не е толкоз просто - да приемеш опрощението на оня, който го желае от теб.
Никой не може да каже дали хората простят, или не, продължи отец Ангел. Той изрази вярата си, че всеки в Църквата умее да опрощава откровено и същински, а прошката към себе си и към останалите е еднообразно сложна.
отец Ангел Ангелов, храм „ Св. Софѝя “: Тежестта е идентична. Много пъти грешиш срещу волята си и излагаш себе си и в обществото, и в Църквата, като подобен, какъвто не искаш да те опознават. Но това би трябвало да опростиш в себе си и в това време не е толкоз елементарно да опростиш на тези, които по всевъзможен метод са се опитвали да те унижат.
Всеки се усеща по-спокоен и щастлив, когато даде амнистия, добави о. Ангел. Той прикани всички, които се припознават като християни, да изпитат насладата от Великия пост и неговата кулминационна точка - Възкресение Христово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР