Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст

...
Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст
Коментари Харесай

Почитаме Кръстовден

Православната черква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, именуван още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента, оповестява БГНЕС.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Според националния бит този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се стартира гроздоберът.

Имен ден през днешния ден честват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.
Километрично запушване и тежък трафик към Кръстова гора По традиция хиляди вярващи се стичат в местността в нощта преди Кръстовден
Празникът стартира да се отбелязва след знаменателни събития в историята на Христовата черква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики.

Вярва се, че на този ден се е случило чудото с Христовия кръст. Историята споделя, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска активност се изразявала в необятна щедрост на бедните и в изграждане на доста храмове.

Царица Елена, в чест на успеха на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя, решила да построи на Голготския рид храм Св. Възкресение Христово. Когато почнали да копаят основите, разкрили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста доста си приличали и кой е на Христа - не могли да дефинират. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на починалия юноша.

Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало знамение: мъртвецът оживял и се изправил.

Така кръстът от средство за наказване е станал средство за избавление. Кръстът станал знак и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР