Православната църква отбелязва днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в

...
Православната църква отбелязва днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети Дух! Започва Русалската седмица

 Православната черква отбелязва през днешния ден Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във тип на огнени езици и ги дарил с плодородните блага.

Празникът се назовава Петдесетница, тъй като отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. В понеделник след Петдесетница църквата популяризира Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достолепие. Светите отци споделят, че Светият Дух не е основан от Отца, не е сътворен, не е роден, само че произлиза от Него. Тази Божествена загадка Православната черква не се взема решение да подложи на размишление, тъй като счита, че Господ открива на индивида единствено толкоз, колкото му е належащо за неговото избавление и доста секрети остават за нас зад непроницаема завеса.

Според визиите на християнската религия Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В националните поверия се споделя, че от този ден стартира така наречен Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат измежду хората. Затова се организират разнообразни обреди за да бъдат омилостивени и прогонени. Домовете би трябвало да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, с цел да се обезпечи изобилие, здраве и фамилно благоденствие през лятото, а злото да стои далеко. Пелинът и ореховата шума би трябвало да се оставят до края на седмицата, с цел да се предпазим от заболявания през лятото.

Вярва се, че който се разболее през тази седмица, мъчно ще оздравее. Жените през този ден не би трябвало да перат или предат. Забранено е и спането навън, с цел да запазим здравето си през летните месеци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР