Православната църква отбелязва днес Свети Дух. Празникът се чества в

...
Православната църква отбелязва днес Свети Дух. Празникът се чества в
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва днес Свети Дух

Православната черква отбелязва през днешния ден Свети Дух. Празникът се празнува в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във тип на огнени езици и ги обдарил с плодородните блага.

Днес църквата популяризира Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достолепие. Светият Дух не е основан от Отца, не е сътворен, не е роден, само че произлиза от Него. Тази Божествена загадка Православната черква не се взема решение да подложи на размишление, тъй като счита, че Господ открива на индивида единствено толкоз, колкото му е належащо за неговото избавление и доста секрети остават за нас зад непроницаема завеса.

Според Евангелието на Матей Светият Дух обогатява индивида с духовни блага и плодове духовни, украсява индивида и с многообразни добродетели, прави го дърво положително, плодоносно, създаващо положителни плодове. Плодовете на Духа, по думите на деятел Павел, са: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание.

В визиите на християнската религия Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните фрески и книги.

А в националните поверия се споделя, че от този ден стартира т. нар Русалска седмица, когато нечистите и зли сили излизат измежду хората. Затова се организират разнообразни обреди за да бъдат омилостивени и прогонени. Според вярване от Северна България русалийките са душите на млади удавници, които прелитали оттатък Дунав във тип на бели и жълти пеперуди.

През тази седмица домовете би трябвало да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, с цел да се обезпечи изобилие, здраве и фамилно благоденствие през лятото, а злото да стои далеко и да се предпазят хората от заболявания през лятото, съобщи БГНЕС. Вярва се, че който се разболее, мъчно ще оздравее. Жените през днешния ден не би трябвало да перат или предат. Забранено е и спането навън, с цел да са задави хората през летните месеци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР