Православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил, носещ лилиум,

...
Православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил, носещ лилиум,
Коментари Харесай

На 25 март църквата отбелязва Благовещение


Православната черква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил, носещ лилиум, се явява на четящата книга Дева Мария, с цел да й заяви Божията воля, че тя ще зачене и роди дълго чакания Месия. Тази хубава и богатства новина дава наименованието на празника. Именници са Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
В националния календар денят е прочут като Благовец или „ половин Великден “, тъй като поверието гласи, че тогава дохвърчат кукувиците и лястовиците и известяват на хората богатствата новина за идващата пролет. Чуят ли първото кукане на кукувицата, стопаните би трябвало да допрян парче самун или да пипнат пари в джоба си, с цел да са имотни и сити през цялата година. Вярва се, че на този „ мил ден “ всяка рана зараства доста бързо.

Затова на Благовец се дупчат ушите на дребните момиченца. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята мощ. В ранната заран домакините премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я възпламеняват. С вярата, че в случай че на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско захапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Независимо, че е по време на Великия пост тържествената празнична софра включва наложителна консумация на риба. На черква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници. Обредна софра включва риба – печена или варена, шарена пита, лучник.frognews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР