Православната църква днес почита Свети Мина - покровител на семейството,

...
Православната църква днес почита Свети Мина - покровител на семейството,
Коментари Харесай

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството, сираците и бездомните

Православната черква през днешния ден уважава Свети Мина - настойник на фамилията, сираците и бездомните. Той се счита за патрон на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.


Свети великомъченик Мина е бил боец в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди този момент той напуснал военната работа и заживял с дивите зверове в гората.

Отдаден напълно на Бога, отказвайки да одобри идолопоклонничеството, се явявал пред грешниците, които посягали пред непознатото благосъстояние, разобличавал ги и по този начин ги прибирал към праведния живот.

Ето за какво през днешния ден миряните го почитат като светец, който им оказва помощ да намерят или възвърнат изгубеното или откраднатото. Народните поверия показват Свети Мина като стопанин на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войник на бял кон.
 Стотици вярващи идват за празника на Свети Мина в Кюстендил Стотици вярващи идват за празника на Свети Мина в Кюстендил
Eдна от най-забележителните черкви у нас, носеща името на Свети Мина, се намира в Кюстендил. Храмът има неповторима архитектура, която е смален пример...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР