Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър

...
Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър
Коментари Харесай

Днес празник честват хора с храбри имена на защитници на вярата и на мъжете

Православната черква празнува Свети правоверен княз Александър Невски. Името Александър значи бранител на мъжете, само че също по този начин и бранител, боец на вярата.

На 23 ноември православната черква празнува и деня на Св. правоверен княз Александър Невски (1220 - 1263). Той е роден през 1220 г, живял по времето когато съветските земи били под татарско господство и бил княз на Новгородската област. 

По време на неговото ръководство шведският крал с многочислена армия тръгнал на поход против Новгород. 

Княз Александър поел отбраната на града си. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наименуван " Невски ". 

По-късно св. Александър бил одобрен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен бранител на православната религия и народа срещу татарите. 

Св. Александър управлявал 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. В края на живота си поискал да одобри монашество. 

На 23 ноември се празнува и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца. 

Името " Александър " е от старогръцки генезис и значи " бранител на мъжете "

Името Александър е едно от най-силните. Дарява притежателя си със самонадеяност и мощ. Характерът на Александър е променлив. Той е съдбоносен, интелигентен и разговорлив, има живо въображение и възприятие за комизъм. Може да бъде дръзновен, даже да прекрачва границите на приличието.

Най-много се опасява от крах, за което нормално няма учредения. Дори да му се случи нещо, шансът и щастливата случайност му оказват помощ да се оправи с неприятните обстановки. Силата на името допуска властност и подвиг.

Точно по тази причина Александър реагира много мъчително, когато хората не го вземат на съществено. В душата си всеки Александър се счита за водач и в действителност може сполучливо да заема управителен пост, защото е деятелен и обективен. Но в живота не всеки път съумява да се осъществя и в този случай има заплаха да се трансформира в затворен и комплексиран човек.

Александър може да бъде доста великодушен и милосърден - без съмнение да жертва всичко, което има. Но не е податлив да показа себе си и това основава бариера за същински близко другарство с него.

Жив и радостен на повърхността, надълбоко в себе си той таи малко скептицизъм. В персоналните си връзки Александър е самостоятелен, само че обича дамите и приятелите си. Очакванията му в другарството са доста високи. В любовта повече мечтае, в сравнение с работи. Не познава несподелената обич, само че на дамите им е мъчно с него.

Днес честват всички с имената: Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка, Цанка и Цанко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР