Православната църква чества Св. княз Владимир - той е известен

...
Православната църква чества Св. княз Владимир - той е известен
Коментари Харесай

Вижте кои имена празнуват днес

Православната черква празнува Св. княз Владимир - той е прочут с покръстването на Киевска Рус през 988. Животът му има два интервала - езически и християнски. Като богохулник е нечовечен, злопаметен и циничен, направил голям брой закононарушения. Преди кръщението си ослепял. В християнския интервал прави просветителска активност, укрепва християнската религия. Умира на 15 юли 1015 година.

Владимир (956-1015) е третият наследник на съветския княз Светослав I и нямал право на купа и заместничество. По това най-силен бил култът към господ Перун, обвързван с доста жертвоприношения. Владимир бил несдържан юноша, привикнал да получава всички прерогативи на произхода си, без да претрупан с отговорността към трона. Когато княз Светослав умрял, огромните му синове Ярополк и Олег стартират междуособни войни, от които се възползва Владимир. Той заграбва годеницата на Ярополк, Рогонда, след няклко основни сражения взима властта и става Велик княз на Киевска Рус. Царуването на Владимир било типично езическо, въпреки да бил отгледан от баба си - св. Олга. Той бил нечовечен и необмислен държател, който правел доста езически жертвоприношения. 

През 988 г, 8 години след възкачването си на власт, той уголемява страната си до Крим, където получава достъп до Черно море и се намесва по този начин в комерсиалните ползи на Византия. Империята работи по остарял собствен бит - посредством християнството да обезврежда мощните езически владетели и император Василий II покръства Владимир същата година, като му дава и за жена щерка си Анна и християнското име Василий. Своята жаркост Владимир обръща към необятна покръстителска активност, градеж на храмове и манастири. Той е първият нравствен обединител на съветския народ и получава духовната купа Равноапостол, т.е еднакъв на апостолите, поради просветителската си активност. На княз Владимир са кръстени Киевския университет и медал за държавни заслуги и е доста публикувано име в Русия през днешния ден. 

На 15 юли Православната черква празнува паметта и на светите мъченици Кирик и Юлита. Тогава е храмовият празник на едноименния храм в Банкя край София и празник на града. Света Юлита била млада жена с доблестен генезис, от рода на тогавашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската религия. Загинала страдалчески дружно с невръстния си наследник по време на гоненията против християните при Римския император Диоклетиан. Това станало през 304 година. Телата на потърпевшите за Христа майка и дете били хвърлени без заравяне да бъдат изядени от зверове. Но две слугини през нощта ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя посочила на вярващите мястото, където били заровени мъчениците и разказала за тяхното страдалчество. Мощите на светците били открити нетленни. И до през днешния ден те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид в църквата " Св. Богородица ".

Имен ден честват: Владимир, Влади, Владимира,  Влада, Владо.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР