Православната църква чества днес Св. Кодрат и Галина. Имен ден

...
Православната църква чества днес Св. Кодрат и Галина. Имен ден
Коментари Харесай

Св. Кодрат и Галина

Православната черква празнува през днешния ден Св. Кодрат и Галина. Имен ден честват адашите на мъченицата, черпят и Гален и Галена.

Името произлиза от гръцката дума " тишина ", съгласно друга версия то идва от античното " гал " - мургав, черен (смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и обични), или от диалектното " галун - " гълъб ".

Свети страдалец Кодрат се родил в пустинята, където майка му Руфина избягала от Коринт поради гоненията на християните. Тя умряла няколко дни след раждането му, младенецът бил отгледан от Бог. По заповед на Всевишния Бог отвисоко се спускал облак и спускал сладка роса на устата на момченцето. Така облаците хранели детето с мляко или мед до тогава, до момента в който не почнал самичък да се храни с пустинни треви.

Така, сходно на свети Йоан Кръстител, младенецът живеел в пустинята, защитаван от Бога. Вече в юношеска възраст, той бил открит от вярващи хора, които го завели в града. Там той се научил да чете книги и усвоил лечебното изкуство. Кодрат лекувал с дадената му свише берекет. По-късно той се отдръпнал още веднъж в пустинята и в уединението си дочакал старостта. При него идвали вярващи, с цел да слушат беседите му. Сред тях били Киприан, Дионисий и Анект, Павел и Крискент, които дружно с него потърпевши за Христа.

На страдания в името на Христа се решавали и свети дами, подражавайки на свети Кодрат - една от тях била света Галина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР