Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски

...
Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски
Коментари Харесай

Петдесетница е! Свети Дух слиза над апостолите

Православната черква празнува през днешния ден, 9 юни, един от най-големите християнски празници – Петдесетница. Според богослужебния календар той съответствува с 8-та неделя след Пасха (десетият ден след Възнесение Христово) и е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите (Деян. ап., гл. 2). От православно догматическо становище със слизането на Светия Дух над апостолите се ознаменува завършекът на изкуплението на човешкия жанр от Богочовека Господа Иисуса Христа.

Тъй като по време това съответствува с петдесетия ден след еврейската Пасха и старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока античност Църквата е открила и тържествено чества през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница.

За християнството от всички изповедания - православие, римокатоличество и протестантство - Петдесетница е оповестена за рожденият ден на „ едната света, съборна и апостолска Църква " (чл. ІХ от Никео-Цариградския знак на вярата - 325/381г.).

Според библейското поверие на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било цялостно с поклонници, пристигнали за огромния юдейски празник, отдаден на Божието законодателство на планината Синай.

Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха дружно с Христос. Внезапно се чул звук, като че ли задухал мощен вятър и извършил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, наподобяващи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и почнали да славят Бога на всички езици, които до тогава не знаели.

Пламъците били забележимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите възпитаници, на които била дадена силата да проповядват Христовото обучение на всички нации. Така били сложени основите на църквата, по тази причина и празникът Петдесетница се счита за неин рожден ден.

По мотив светлия църковен празник във всички епархии на Българската православна черква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.

Според националните поверия на този ден рано сутринта се върви на гробищата. Стои се върху орехови листа, с вярата, че можем да забележим мъртвите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР