Правосъдното министерство предлага промяна на кода по БУЛСТАТ за физическите

...
Правосъдното министерство предлага промяна на кода по БУЛСТАТ за физическите
Коментари Харесай

Предлагат промяна на кода по БУЛСТАТ за физическите лица

Правосъдното министерство предлага смяна на кода по БУЛСТАТ за физическите лица за по-добра отбрана на персоналните данни. Промяната е обусловена от нуждата от адаптиране и вземане предвид на някои разпореждания в Закона за указател БУЛСТАТ в сходство с правилата, свързани с обработването на персоналните данни, заложени в Регламент на Европейски Съюз. 

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна специалност или занаятчийска активност, и на другите физически лица - осигурители, е 10-значен и съответствува с единния цивилен номер (ЕГН), надлежно с персоналния номер на чужденец (ЛНЧ), които съставляват персонални данни по смисъла на Общия правилник по отношение на отбраната на данните. 

Затова се предлага превръщане на кода по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен на 9-значен.

Въз основа на направено авансово изследване от Агенцията по вписванията се планува прекосяването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по различен ЕИК номер да стане автоматизирано в границите на временен интервал от 14 месеца.

Тези промени ще подобрят правната сигурност в комерсиалния оборот посредством обезпечаването на отбрана на персоналните данни на физическите лица при тяхното култивиране. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР