Правосъдното министерство е на път да изготви процедура, която да

...
Правосъдното министерство е на път да изготви процедура, която да
Коментари Харесай

Правосъдното министерство отваря врата за отстраняване на Лозан Панов

Правосъдното министерство е на път да изготви процедура, която да може да бъде употребена за бъдеща кавга с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и да докара до негово вероятно краткотрайно премахване от поста.

От изказвания на правосъдния министър Данаил Кирилов пред Канал 3 стана ясно, че към този момент са готови промени в закона за правосъдната власт, които трябвало да дадат опция за търсенето на отговорност на така наречен трима огромни в правосъдната власт - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), както и на основния прокурор.     

" От техническа страна проектът на Закон за съдебната власт беше приключен като работа от мен и екипа, който съм избрал да работи по този въпрос. Към момента реализираме финално координиране, което е на правно-техническо равнище. Имаме подготвеност да представим, разясняваме и обсъждаме този план ", разгласи тържествено Кирилов. По думите на правосъдния министър се обхващали " всички аспекти на отговорността ". Според Кирилов отговорността била разграничена на три правни режима. " Едната догадка касае случаите, когато имаме наказателно произвеждане, т.е. имаме данни за осъществено закононарушение. В тези случаи доразвиваме дейностите, които се правят от проверяващите органи, тъй че, с цел да се преодолеят всевъзможни подозрения за взаимозависимост и неспособност, да се организира такова следствие ", споделя той. Кирилов твърди, че е очакван механизъм на краткотрайно премахване по повод и на " тримата огромни ". " Нашият блян е да деперсонализираме напълно дебата по този въпрос. Режимът е еднакъв и е идентичен за тримата ", афишира правосъдният министър.

Кирилов на процедура изясни и какво е подготвило ръководеното от него министерство. Временно премахване ще може да има от момента на привличането на някой от тримата огромни за обвинен. След това проверяващ орган посредством апелативен прокурор щял да уведоми Висшия правосъден съвет, след което с квалифицирано болшинство от повече от 17 от общо 25-те членове ще се постанова мярката  " краткотрайно премахване ". Пред lex.bg Кирилов обяснил, че правото да сезира Висш съдебен съвет ще има всеки прокурор от апелативната профилирана прокуратура. Тук поражда основателният въпрос първо кой ще е този прокурор, който би повдигнал обвиняване да вземем за пример на своя началник, какъвто се явява основният прокурор, и кой ще е този прокурор от профилираната прокуратура, който ще изиска неговото краткотрайно премахване. 

Според Кирилов този режим нямало да се употребява за административни нарушавания на тримата огромни, а за тях щели да важат разпоредбите, както за всички магистрати. " В този случай би следвало да бъде налице хипотезата, планувана в конституцията, т.е. в случай че е налице жестоко нарушаване на служебните отговорности и е накърнен престижа на правосъдната власт, в тези случаи би могло отново Висш съдебен съвет да изиска преустановяване предварително на мандата ", твърди правосъдният министър. Подобно пояснение и метод би довел до по-твърд курс против Панов и освен до премахване, а до преустановяване даже на мандата му. Сценарият обаче може да включва по-мек вид с формиране на следствие и единствено краткотрайно премахване.

Всички тези законодателни извършения несъмнено са доста странни, още повече че те се обвързват с претенции и условия на Европейската комисия по линия на мониторинга на България в региона " правораздаване и вътрешни работи ". Въпросните забележки обаче се отнасят главно до фигурата на основния прокурор, до негова практическа безконтролност, както и до неспособност да се подсигурява без значение и независимо следствие на самия фактически господар на досъдебното произвеждане. Управляващите обаче настояват, че тримата огромни са равнозначни и разпоредбите би трябвало да са общи, без да регистрират, че основният прокурор може да подрежда инспекции, да указва формиране на досъдебни производства, да въздейства посредством т.нар методическа помощ. Все неща, които ръководителите на висшите съдилища не могат да вършат по какъвто и да е метод.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР