Правосъдният министър Янаки Стоилов е освободил досегашния директор на Агенцията

...
Правосъдният министър Янаки Стоилов е освободил досегашния директор на Агенцията
Коментари Харесай

Янаки Стоилов обяви промените в Агенцията по вписванията

Правосъдният министър Янаки Стоилов е освободил досегашния шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и на нейно място е назначил Даниела Митева.

Досегашният шеф на организацията е освободен по негово предложение, а новото предложение е в съгласие с министър-председателя Стефан Янев.  Причината за смяната са открити дефекти и нарушавания при одит и инспекция от Инспектората към министъра на правораздаването, заяви правосъдният министър. 

Припомняме, че промяната беше поискана предходната седмица от служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров поради отвод от страна на Агенцията да бъдат вписани измененията в управленията на столичните блоници " Александровска " и " Лозенец ". Според Кацаров, Габриела Козарева е надвишила правата си. Ето за какво той настоя Министерството на правораздаването да ревизира законно ли е работила.

" В Агенцията по вписванията, Инспектората към министъра на правораздаването и одита, откриха нарушавания като повишаване на броя на необработените годишни финансови доклади като от началото на 2017 година те са били към 350 000, а все още доближават съвсем 1 млн. Европейската комисия е срещнала процедура за нарушаване за несъблюдение за свързването на Търговския указател към осведомителната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане тъкмо преди 4 години, както и въвеждането на програмен продукт с отворен код, с цел да е общодостъпна тази система ", изясни Стоилов. 

Значително ускорихме процеса по издаване на българско поданство, уточни още Янаки Стоилов.  " В сферата на българското поданство - опитваме се доста да ускорим процеса на изхода и на входа на системата. От момента на издаване на указа до издаване на документа минават 8-9 месеца. Това освен прекалено много затруднява хората, само че е и изискване за основаване на неприятни практики с присъединяване на хора отвън Агенцията и чиновниците й. С смяна на вътрешните правила и ангажиране на повече чиновници, този развой е доста интензивен. Надяваме се срокът да бъде редуциран до месец. Подобен проблем има и при подаването на документите. Тъй като това става по електронен път, към този момент са запълнени периодите за година напред ", сподели още проф. Стоилов.

Правосъдното министерство е открило неиздаване на към 10 нормативни акта - основно наредби, по някои от тях е почнала работа. Извършва се и инспекция на огромните публични прочъки, като по тях към момента няма резултати, като засягат основно пандизите и са с присъединяване на Държавната финансова ревизия.

" Извършвани са нецелесъобразни разноски, да вземем за пример одитът открива, че през предходната година Агенцията по вписванията подписва контракт с " Информационно обслужване ", то дефинира цените и е реализатор на контракта, цената е 1 млн. лв. без Данък добавена стойност. При състояние, че за сходна активност, в Министерство на правосъдието има построена система за видеонаблюдение на три здания на стойност от 100 000 лв. без Данък добавена стойност. Разликата е 10 пъти. Друг случай, обвързван с практикуване на строителен контрол и инвеститорски надзор за преустрояване и ремонт на архивно помещение. За него са поискани 43 000 лева В умозаключение мога да кажа, че решаваме действителните проблеми посредством възстановяване на организацията, повишение на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха ", акцентира Стоилов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР