Правосъдният министър Цецка Цачева коментира поредното бягство на затворник в

...
Правосъдният министър Цецка Цачева коментира поредното бягство на затворник в
Коментари Харесай

Правосъдният министър изказа благодарност към жената и полицая подали сигнал за затворника-беглец

Правосъдният министър Цецка Цачева разяснява следващото бягство на пандизчия в студиото на утринния блок на бТВ. Тя разясни, че има голяма разлика сред бягството от Ловешкия затвор и това, което бе извърщено април месец в Софийския централен затвор.

Тя изиска смяна в Закона, който разрешава пандизчии да работят на външни обекти. Тя заяви, че все още 802-ма души работят на външни обекти.

„ Това за мен са огромните въпроси – по кое време едно лице може да поставя труд на открит обект? Преценката на кого е? ”, разяснява Цачева.

По думите й оценката на обществения служащ, който е трябвало да реши положението на пандизчията, не подхожда с личността на ограничения от независимост.

По мотив защитата на пандизчиите до момента в който са на работа, Цачева разяснява, че в закона има един единствен текст, който споделя, че там отговорността е на юридически лица. „ Трябва да има преосмисляне на взаимоотношението сред министерство на правораздаването и юридическите и физически лица ”, безапелационна е Цачева.

Тя изрази благодарности към дамата, подала сигнал за пандизчията, както и похвали държанието на служителя на реда, който също подаде сигнал до органите на реда къде се намира той.

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор шефът на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал заместник-директор в същата организация.

По думите на Цачева 14 души са понесли друга степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че инспекцията по случая е установила груби нарушавания, в това число фаворизиране на някои пандизчии, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало съответната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя посочи, че Свилен Цветанов от години е в системата, „ доста преди нея ”.

„ Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за защитата на пандизите, това е неговият сектор. Ако се потвърди липса на негова съответна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице ”, разяснява Цачева.

По мотив защитата на постройките на профилирания съд Цачева разяснява, че обстановката е във вниманието на Министерството на правораздаването от ранната пролет.

„ Действително имаше случай през април, когато на паркинга на спецсъда е имало спор сред обвиняем и очевидци ”, разяснява Цачева.

Тя призна, че през годините в действителност е имало проблеми с неподдържането на охранителната техника, като на КПП-то на спецсъда на ул. „ Черковна ” не работели камерите, които ревизират колите за взривни устройства. Цачева сподели, че са отклонени средства, с които са закупени нови видеокамери. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР