Правосъдният министър ще контролира административни съдилищаПореден протест срещу реформа в

...
Правосъдният министър ще контролира административни съдилищаПореден протест срещу реформа в
Коментари Харесай

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“

Правосъдният министър ще управлява административни съдилища


Пореден митинг против промяна в унгарския трудов кодекс е проведен тази вечерт, откакто Народното събрание одобри промени, наречени “поробващи ” от критиците им, съобщи Би Би Си. Според новите правила работодателите могат да желаят чиновниците им да поставят ексклузивен труд до 400 часа годишно, като заплащането за него може да бъде отлагано до 3 години. Това значи по един спомагателен час всеки ден при общоприета работна седмица. Досега разпоредбите гласяха надлежно 250 часа и до 12 месеца закъснение на парите.

Полицията се принуди да употребява сълзотворен газ, откакто най-малко 2000 гневни унгарци се събраха пред Народното събрание. Опозиционни политици сътвориха безпорядък в постройката, като блокираха стълбища в опит да провалят вота. Недоволството бе подхранено и от втори законопроект, който основава нова система от административни съдилища под контрола на министъра на правораздаването, за които мнозина се притесняват, че няма да бъдат самостоятелни. Председателят на Народното събрание не съумя да стигне до блокираната от опозицията естрада и се принуди да открие съвещанието, без да е заел мястото си. Въпреки паниката, супермнозинството на партията на премиера Виктор Орбан “Фидес ” надви и двата закона бяха признати. Депутатите от “Фидес ” упорстват, че трудовата промяна ще помогне на работодателите и на чиновниците им на фона на липса на работна ръка.

“Трябва да премахнем бюрократичните правила, тъй че тези, които желаят да работят и да печелят повече, да могат да го вършат ”, счита министър председателят Орбан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР