Правосъдният министър пък заяви, че е готова да внесе още

...
Правосъдният министър пък заяви, че е готова да внесе още
Коментари Харесай

Искането за отстраняването ми е правно нищо: Гешев

Правосъдният министър пък съобщи, че е подготвена да внесе още едно предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, в случай че настоящето бъде отритнат.

"Искането за отстраняването ми по самодейност на Бойко Рашков е правно нищо, а настояването на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го един път и почтено казано съм усложнен да го схвана. Това е машинален общ брой сред погрешни субективни оценки, манипулативни политически изказвания и нормално цитиране на правила. Щеше да е смешно, в случай че не беше тъжно ", съобщи Нова тв.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Висшия правосъден съвет, на което ще се разисква настояването за предварителното му освобождение от поста.

"Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават терзанията на българската прокуратура изразени пред европейските ни сътрудници. Вървим към проблеми, които мислехме за забравени преди приемането ни в Европейски Съюз. Възраждат се полицейският произвол, а цената ще заплащат българските жители ", сподели още той.

„ Очаква се лустрация на съдии. Притеснени сме, тъй като изпълнителната власт, в лицето Министерствата на вътрешните работи и правораздаването, се занимава с това да нападна Прокуратурата, а не да прави своята работа. Това води до взрив на престъпността – телефонни измами, полицейски произвол”, разяснява обвинител номер 1.

Последва отговор и от правосъдния министър Надежда Йорданова. "Твърденията за правно нищо на Гешев съществено ме тормозят. Влязло в действие неоправдателно решение на Европейския съд по правата на индивида против България правно нищо ли е? За това всички ще би трябвало да платим обезщетение. Част от изказванията, които сме изложили, черпим от Министерство на вътрешните работи. Това са нови условия ", сподели Йорданова.

По думите й, в случай че то не бъде признато, ще се разиска и това на някогашния длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов. "Ако инспекциите по другите условия открият уронване на престижа на правосъдната власт, по Конституция съм подготвена да подам ново искане ", показа тя.

Висшият правосъден съвет преглежда настояването за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Предложението е на министъра на правораздаването Надежда Йорданова поради девет случая.

Според нея те съставляват тежки нарушавания, осъществени от обвинител номер едно. А точно – полицейското принуждение на митингите през 2020 година, настояването за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото "Баневи ", казусът „ Осемте джуджета” и други

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР