Правосъдният министър Надежда Йорданова погна известен нотариус от Велико Търново,

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова погна известен нотариус от Велико Търново,
Коментари Харесай

Във Велико Търново: Нотариус спретна имотна измама за 100 бона

Правосъдният министър Надежда Йорданова погна прочут нотариус от Велико Търново, сочат документи, с които „ Борба “ разполага. Поводът за това е осъществена инспекция, при която са установени съществени пропуски в активността на длъжностното лице, свързани с предписание с непознато имущество.

Не е изключено провинилият се нотариус да бъде лишен от правото да упражнява специалността, защото нарушаванията са осъществени в границите на неизтекъл двугодишен период от последно наложеното му дисциплинарно наказване.

Констатираните прегрешения касаят договорка с парцел, намиращ се на улица „ Освобождение “ 55 в регионалния град. Ощетена е търновката Евелина Антонова, която подала тъжба в правосъдното министерство. В нея дамата уведомява, че са били накърнени правата й посредством машинация, а нотариусът е съдействал за това. Антонова показва, че е съсобственик на недостроена жилищна постройка, в която има 2/3 идеални елементи от двора, втория и третия етаж, целия първи етаж и правото на градеж.

„ Съсобствениците не са полагали грижи за парцела от десетилетия, вследствие на което той беше обраснал с растителност, беше се трансформирал в бунище и изглеждаше извънредно. Те нямаха финансова опция да го почистят и се договорихме аз да извърша почистването и по-късно да ми продадат останали 6/18 идеални елементи от постройката.



Така до момента в който разчиствам и влагам средства, те се договарят посредством симулирана договорка да продадат контрактуваните посред ни дялове и по този начин да лишат сдружението ми от правото на съсобственици. Става дума за машинация с изключително огромни размери за над 100 000 лева “, споделя търновката.

По думите й нотариусът е издал нотариален акт с погрешно наличие за подаяние, прикриващо покупко-продажба. Чрез този документ пък се възпроизвежда различен – за предписание с имуществото на Антонова, и най-после продажба на дялове на трето лице.

Подчертава, че са налице три документни измами с присъединяване на нотариуса. Проверката на правосъдното министерство установи, че нотариусът не е извършил отговорностите си да ревизира и да се убеди в съществуването и размера на вещните права, които прехвърлителите имат, не се е съобразил с влезнало в действие решение за подялба на Районния съд във Велико Търново и е разрешил противоречив въпрос, засягащ правата на трето лице, неучастващо в покупко-продажбите, вместо да спре нотариалното произвеждане.

Според закона наказванията, които могат да бъдат наложени на длъжностното лице, са неодобрение, санкция от 1000 до 5000 лева, предизвестие за отнемане от дееспособност и най-тежкото – отнемане от дееспособност за период от 3 месеца до 5 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР