Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че ще внесе в сряда

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че ще внесе в сряда
Коментари Харесай

Надежда Йорданова внася искането си за уволнение на Гешев

Правосъдният министър Надежда Йорданова разгласи, че ще внесе в сряда своето искане за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Тя заяви новината по време на чуване пред депутатите от правната комисия.

Правосъдната министърка изясни, че е било планувано настояването за уволняване на Гешев да бъде импортирано преди седмица, само че " фокусът на страната " е бил върху експлоадирането на войната в Украйна.

Това значи, че Висшият правосъден съвет ще би трябвало да се занимава по едно и също време с две претенции за уволнението на Гешев – едното бе импортирано от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов преди повече от половин година, а другото ще бъде импортирано от сегашния.

Преди 10 дни Върховният административен съд (ВАС) задължи правосъдните кадровици да прегледат всъщност първото искане за уволнението на основния прокурор Иван Гешев, което отхвърлиха да създадат през 2021 година..

През юни м.г. Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли като " неприемливо " първото искане за отстраняването на Гешев. То бе стимулирано от Янаки Стоилов с отчет, който бе направен от екипа на вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев бе упрекнат в уронване на престижа на правосъдната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистрата. Дебатът продължи близо седем часа и сподели на цялото общество, че шефът на държавното обвиняване има непробиваемо болшинство в този състав на Висш съдебен съвет.

Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да желае предварителното преустановяване на мандата на Гешев, само че Конституционният съд единомислещо излезе с тъкмо противоположното решение по проблема. Никой от болшинството във Висш съдебен съвет не пое отговорност за заетите противоконституционни позиции през предходната година..

В настояването, импортирано от Янаки Стоилов, проблематичните дейности на Гешев бяха систематизирани в няколко точки.

Първо се посочваше разгласяването на данни от досъдебни производства, в това число изборно издание на данни от подслушани диалози, по които протича президентът Румен Радев, както и подслушаните диалози, които прокуратурата разгласи, с цел да поддържа тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените митинги против Борисов и Гешев.

Уволнението на Иван Гешев бе поискано и поради нахлуването на 9 юли 2020 година по предписание на Гешев на чиновници от Бюрото по отбрана в президентството. Третият мотив бе, че Гешев е въвел свои правила, с които се погазва законовият принцип за инцидентно разпределението на преписките в прокуратурата.

Все още не е ясно по какъв начин Надежда Йорданова ще стимулира своето искане за отстраняването на Иван Гешев, само че не ясно, че тя ще употребява част от подадените против него сигнали в Министерството на правораздаване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР