Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на

...
Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на
Коментари Харесай

Прокуратурата пали скандал с разпределение на дело за шпионаж

Правосъдният министър е свикал съвещание на Висшия правосъден съвет на 9 април и в дневния ред е включено разискването на одитния отчет, съгласно който системата за инцидентно систематизиране на каузи може да бъде манупилирана, оповестява Българска национална телевизия. Националната телевизия твърди, че в отчета имало данни, че дело на обвинен за шпионаж е било разпределено на съответен арбитър от IP адрес, който е отвън България.

В същото време основният прокурор за следващ, трети ден продължи с изказванията, че е установен пробив в инцидентното систематизиране на делата в съда и че това е умъртвило системата, както и че е срив върху доверието на правосъдната власт.  Образувано е досъдебно произвеждане за компютърно закононарушение от СГП по сигнал от шестима членове на Висш съдебен съвет, пет от които членове на съдийска гилдия. В одита има съществени подозрения, че системата за инцидентно систематизиране на делата е пробита, заяви този път по БНР основният прокурор.

По това, което чета няма разлика сред тази система, въведена 2015 година и предходната. Всеки може да се запознае с протоколите от съвещанията на Висш съдебен съвет и да види какъв напън и лобиране има ", твърди Гешев. Според него имало конкретни установени опити за операция. Заданието, което Висш съдебен съвет е сложил пред одиторската компания е да ревизира осведомителната сигурност в системата, изясни Гешев и даде да се разбере, че ще употребява случая за офанзива против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, на който щял да задава въпроси в четвъртък.

Този случай е сериозен срив в доверието на жителите към делата. Как да имаш доверие откакто системата за инцидентно систематизиране е смешна. Надявам се в четвъртък на съвещанието да се види кой какво мнение ще застъпи. Доказателствата от досъдебното произвеждане ще оповестим на цялото общество, този проблем може да засегне десетки хиляди жители и техните имуществени и неимуществени ползи. Ще уведомим и Европейска комисия, означи още основният прокурор.

 

Гешев: Засега тестът ми е негативна

Прокуратурата и митниците проверявали задържането на над 4 млн.тона алкохол в данъчни хранилища, обяви още основният прокурор Иван Гешев в изявление пред БНР.

На Агенция „ Митници “ и Министерство на вътрешните работи е предоставено да се ревизират данъчните хранилища с големи количества алкохол, тъй като може би над 4 млн. тона алкохол (по негови думи, евентуално въпреки всичко има поради най-малко литри) се задържат, което съгласно мен като елементарен непредубеден гражданин, значи, че това може да води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани инспекции, разгласи шефът на държавното обвиняване. 

Той разгласи, че към този момент нямало данни за инфектирани чиновници и прокурори. " Аз един път съм се изследвал. Засега тестът ми е негативна. През тази пандемия е ясно, че всички ще минем по един или различен метод, тъй като е от рода на грипа. Въпросът е да не стане вкупом ", споделя още Гешев и прецизира, че неговата проба била още от преди две-три седмици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР