Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на

...
Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на
Коментари Харесай

Чутовен скандал: Дело за шпионаж разпределено на конкретен съдия от IP адрес в чужбина!

Правосъдният министър е свикал съвещание на Висшия правосъден съвет на 9 април и в дневния ред е включено разискването на одитния отчет, съгласно който системата за инцидентно систематизиране на каузи може да бъде манупилирана. Според източници на Българска национална телевизия има данни, че дело на обвинен за шпионаж е било разпределено на съответен арбитър от IP адрес, който е отвън България.

Одиторите са безапелационни, че системата за инцидентно систематизиране на делата може да бъде манипулирана от всеки, който има електронен автограф. Няма никаква отбрана, която да блокира достъпа от устройства, които са отвън съдилищата.

Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са отвън територията на България.

"Има сигнали за систематизиране на каузи от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други фактически странни места ", сподели правосъдният министър Данаил Кирилов.

По време на инспекцията от администрацията на Висшия правосъден съвет не са обезпечили достъп до централния сървър на системата и инспекторите не са ревизирали съответните лог-файлове. Такъв достъп се отхвърля и на правосъдния министър към този момент повече от половин година.

"Те споделиха, че в никакъв случай не са проверявали логовете, че в действителност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и би трябвало да послужи за сличаване и за определяне, в никакъв случай не е била употребена за това ", добави министър Кирилов.

Министър Кирилов ще упорства Висшия правосъден съвет да вземе решение за изработването на напълно нова централизирана система за инцидентно систематизиране на делата.

"Да бъде и съответно сертифицирана, да бъде сигурна, и надлежно нейната употреба да има всички гаранции и механически и правни ", сподели той.

Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще би трябвало актуалната да бъде модифицирана по този начин, че да няма опция за достъп отвън съдилищата. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов към момента не е получил отчета и ще има позиция откакто се запознае с него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР