Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края ...

Правосъдният министър готов с оставка, ако тази ЕК не свали мониторинга.


Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското наблюдение над съдебната система не бъде свалено. Това е заявил той на срещата си в Брюксел с ресорния еврокомисар Вера Йоурова, съобщава БНР.

Кирилов уточни пред радиото, че комисар Йоурова го е уверила, че съмненията ѝ относно прекратяване на евронаблюдението не били заради липсата на реформи, а заради малкото оставащо време до 31 октомври, когато изтича мандатът на комисията „Юнкер”.

Усилията на властта през последните седмици са насочени към премахването на мониторинга в рамките на мандата на Жан-Клод Юнкер, като, според някои наблюдатели, причината е, че новият състав на комисията ще включва повече либерали и представители на други партии извън семейството на ЕНП (в която членува ГЕРБ), както и политици от държави, които са силно критични към процесите у нас.
Холандия иска още мерки, за да допусне България в Шенген По думите на холандския външен министър са нужни още гаранции за опазване на границата и за борба с корупцията
Така преди седмица холандският външен министър заяви в София, че страната му е наясно с българското желание за влизане в Шенген, но освен това и има достатъчно информация за проблемите с корупцията, като очаква конкретни резултати в тази посока.

Ако тонът на ЕК се втвърди в тази посока, България не може да очаква премахване на мониторинга без радикална промяна в борбата със злоупотребите и подкупите във властта.

Източник: btvnovinite.bg