Правосъдният министър Данаил Кирилов счита, че правителството е усляло да

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов счита, че правителството е усляло да
Коментари Харесай

Кирилов: Препоръките на Венецианската комисия са неблагоприятни за нас

Правосъдният министър Данаил Кирилов смята, че държавното управление е усляло да " отговори вярно на погрешно подложен въпрос с отговорността на основния прокурор ". По негови думи това се дължи на поетият ангажимент пред Венецианската комисия да бъдат изпълнени тъкмо и прецизно рекомендациите, " които знаехме, че няма да са удобни за нас ". Кирилов направи този коментар, до момента в който отчиташе свършената работа от подопечното му ведомство през 2019 г по време на изключителното съвещание на Министерския съвет.

Според министъра рекомендациите на Венецианската комисия, които имат за цел у нас да бъде основан ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, са " исторически повлияни от субективното държание на бранители по едно дело ". Защитници, които в предишно държавно управление и предишен министър в този момент са съдии в Европейския съд по правата на индивида ", посочи Кирилов. Той засяга делото " Колеви против България ", по което страната ни беше наказана в Европейски съд по правата на човека в Страсбург. В решението на съдиите се споделя, че в България няма законодателни условия да се търси наказателна отговорност от основния прокурор, защото той е отпред на държавното обвиняване, което има пирамидална конструкция. На процедура шефът на прокуратурата би трябвало да бъде разследван от подчинените си.

Кирилов обаче е на мнение, че в тематиката за основния прокурор има субективизъм и се експлоатира политически. Все отново той означи, че сме се справили сполучливо с това предизвикателство. Не е ясно обаче къде се крие триумфът, защото неговият законопроект за промени в Наказателно-процесулания кодекс, с които се обособява фигурата на " самостоятелен " прокурор, имащ пълномощието да проверява основния, без да му се регистрира, още не е гласуван. Още повече, че не е несъмнено дали тези промени в закона не опонират на конституцията. Преди малко повече от седмица Министерският съвет реши публично да пита Конституционния съд дали така наречен " самостоятелен " прокурор може да избяга от задължението си да се регистрира на шефа на държавното обвиняване.

Въпреки тези незнайни, властта изрично отхвърля да приказва за промени в конституцията. Вместо това правосъдният министър Данаил Кирилов засипа с похвали премиера Бойко Борисов, като определи отиващата си 2019 година като забележителна за българската правосъдна система, най-много поради рекомендациите на Европейска комисия механизмът за съдействие и инспекция да бъде свален от страната ни. „ Министерството на правораздаването взе участие и съучаства в този развой, считам сполучливо. Искам да отбележа, че с цел да бъде ефективен и ефикасен този развой, главната роля на трите неща, с които се гордее министерството тази година, са вследствие на вашата политическа решителност и връзка с водачите на Европейски Съюз. Благодаря за политическата воля и връзката с ръководителя на Европейска комисия Жан Клод-Юнкер, с помощта на която ние успяхме да реализираме заключителни рекомендации, които да бъдат изпълнени “, добави Кирилов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР