Правосъдният министър Данаил Кирилов подготвя промени в Закона за съдебната

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов подготвя промени в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Данаил Кирилов ще предложи възможност за временно отстраняване на тримата големи

Правосъдният министър Данаил Кирилов приготвя промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които се отнасят до ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основният прокурор.

Според измененията тримата огромни в правосъдната система ще могат да бъдат краткотрайно отстранени от служба при някое от трите учредения, посочени в закона, съгласно които могат да бъдат прекъснати пълномощията на настоящ магистрат.

Това съобщи Кирилов пред медиите след среща с президента Румен Радев по отношение на идния избор на основен прокурор.

Той добави, че ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основният прокурор и в този момент могат да се проверяват при закононарушение, само че процедурата, която се създава, ще се отнася при инспекция на осъществени от тях нарушавания, които не са закононарушение. Като изясни, че е привързал режима за надзор на тримата огромни към този, който е за всеки магистрат.
Цацаров заприказва за следствие на Тримата огромни в правосъдната система Главният прокурор поддържа законовите промени на Данаил Кирилов
Кирилов означи още, че не се планува в закона да има особена фигура, която да проверява основният прокурор. Тази функционалност ще се извършва, както до момента, от профилираните институции, изясни той.

С президента е била разисквана и хипотезата до каква степен Висш съдебен съвет може да разисква осъществяване на нарушавания от някой от тримата огромни, за които има данни, че са закононарушения.

Данаил Кирилов разяснява, че на процедурата за избор на нов основен прокурор не вреди събитието, че в този момент са почнали диалозите по нея.

Министър Кирилов сподели още, че съгласно него би трябвало да се въздържи от това да предложи претендент за основен прокурор. По думите му номинациите би трябвало да бъдат напълно от Висш съдебен съвет.
Цацаров желае информация за банкови сметки, парцели и офшорки на лица, заемащи високи постове Главният прокурор декларира настояването си в писмо до ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев
Данаил Кирилов съобщи също, че поддържа основния прокурор в това, че е изискал информация от ДАНС за офшорни сметки, парцели и други вложения на лица, заемащи висши държавни постове и добави, че е належащо това да се направи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР