Правосъдният министър Данаил Кирилов отхвърли призива на близо 180 съдии,

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов отхвърли призива на близо 180 съдии,
Коментари Харесай

Данаил Кирилов няма да се извинява за поведението си във ВСС

Правосъдният министър Данаил Кирилов отхвърли апела на близо 180 съдии, които настояха той да се извини за държанието си във Висшия правосъден съвет. Кирилов отговори, че няма аргументи да се извинява на членовете на съвета Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова за репликите по време на техните изявления при второто гласоподаване за основен прокурор.

В писмото си до Висш съдебен съвет съдиите упрекват Кирилов в " арогантното държание ", " лична борба ", " неприемливи изрази и афектиран звук ", както и " неприемливо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други ". Той обаче твърди, че просто е спазвал процедурните правила за водене на съвещанията на Висш съдебен съвет.

" Възприемам се като деликатен и сензитивен човек. Извинявам се даже, когато съм сигурен, че не съм предизвикал щета или вреда, само че за този случай считам, че е обвързване на всички членове на Висш съдебен съвет и мое, несъмнено, да се съблюдава допустимо най-стриктно закона и смисъла на процедурата (за избор на основен прокурор). Общи приказки можем да си насочваме в телевизионните студия, свободна или в друга конюнктура, обществена или дискусионна, само че не и в този формат “, сподели министърът.

Преди ден Пленумът на Висш съдебен съвет не прегледа писмото на съдиите, тъй като то не беше импортирано за разглеждане в дневния ред. Задължението за внасянето му в дневния ред бе навръх Данаил Кирилов, който отсъстваше от съвещанието.

Шефът на Върховния касационен съд (ВСС) Лозан Панов сложи въпрос на съвещанието за какво писмото не е вкарано в дневния ред. Бoян Maгдaлинчeв, който е представляващ член на Висш съдебен съвет и председателстваше съвещание, oтгoвopи, чe писмото на съдиите е пoлyчeнo.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР