Правосъдният министър Данаил Кирилов не вижда защо да се извинява.

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов не вижда защо да се извинява.
Коментари Харесай

Данаил Кирилов не вижда защо да се извинява

Правосъдният министър Данаил Кирилов не вижда за какво да се извинява. Той бе свикан да се извини с писмо от над 170 съдии във връзка съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет за избор на нов основен прокурор, заяви БНР.

Съдиите желаеха той да се извини на членовете на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова за репликите си по време на техните изявления при второто гласоподаване за основен прокурор.

" Възприемам се като деликатен и сензитивен човек. Извинявам се даже, когато съм сигурен, че не съм предизвикал щета или вреда, само че за този случай считам, че е обвързване на всички членове на Висш съдебен съвет и мое, несъмнено, да съблюдава допустимо най-стриктно закона и смисъла на процедурата ", сподели Кирилов.

Припомняме, през вчерашния ден ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов написа намерено писмо до правосъдния министър Данаил Кирилов, в което искаше да бъде прегледано в дневния ред на Висш съдебен съвет обръщението на над 170 български съдии за избора на Иван Гешев. Обръщението е било импортирано в Съвета, написа Панов.

Писмото от над 170 български съдии е изпратено на президента на Република България Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов. То е ориентирано и към Висшия правосъден съвет и към Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС). Написано е след съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет от 14 ноември, когато бе прегласувано решението на Висш съдебен съвет за още един избор на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.

Отговорът на Данаил Кирилов по отношение на настояването на Панов е, че писмото на съдиите не било включено в дневния ред на Висш съдебен съвет, защото то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред, сподели правосъдният министър.

Той разясни, че ролята му била да балансира дебата, с цел да не се стига до там да се търсят проекции, които след това да се употребяват за други цели.

Според Кирилов няма учредения Конституционен съд да се заеме с проблема по желание на основен прокурор. Освен политическата рекламация, от правна страна няма проблем с процедурата, сподели Кирилов. Според него имало пресилени ескалационни изказвания за правна неустановеност, каквато няма.

Кирилов откри взаимно образование по правата на индивида в Европейски Съюз за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция " Бояна ".

30 магистрати и юристи от трите страни ще обменят опит и положителни практики за използването на Хартата на главните права на Европейски Съюз от националните съдилища. Заявки за присъединяване в заключителния семинар в Бояна са подали над 250 съдии, прокурори и юристи. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР