Правосъдният министър Данаил Кирилов беше на оглед на системата за

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов беше на оглед на системата за
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Правосъдният министър Данаил Кирилов беше на оглед на системата за инцидентно систематизиране на делата във Върховния касационен съд по покана на ръководителя на съда Лозан Панов, с цел да се убеди, че системата не може да се манипулира

3.2 милиарда лева доближава остатъкът в държавния бюджет към края на полугодието, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в профил от оперативното управление на партията един от най-изявените си критици - Валери Жаблянов. Това се случи по време на последния народен съвет на левицата в неделя. Нинова съумя да прокара в изпълнителното бюро и спомагателни нови седем членове, номинирани от нея, с което още повече ускори позициите си.

Президентът Румен Радев предложения китайски вложители да вземат участие в инфраструктурните планове на България , като означи, че по този начин те ще се осъществят по-бързо. Радев взе участие в сесия на Световния стопански конгрес, който се организира в китайския град Далиен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък КПКОНПИ приключи инспекцията за спор на ползи против българския еврокомисар Мария Габриел за употребеното от нея чартърен на преференциални цени общинско жилище в София, до момента в който е била евродепутат от 2010 до 2012 година Комисията се базира на пропуск в предходния закон, който не включва евродепутатите измежду обществените длъжности, които подлежат на такава инспекция.

Бившият боен министър във второто държавно управление на ГЕРБ Николай Ненчев получи оправдателна присъда и по второто наказателно дело против него - за длъжностно закононарушение по отношение на ремонт на моторите на МиГ-29, който съгласно прокуратурата трябвало да се извърши в Русия, а не в Полша. Според съда договорът с Полша е бил по-изгоден. Ненчев към този момент бе дефинитивно оневинен по друго обвиняване - за нарушаване на закона при сключването на контракт за разработване на армейски униформи.

Свят

Въздушният удар против център за задържане на мигранти до либийската столица Триполи, при който починаха над 44 души и който съгласно формалните управляващи е бил нанесен от силите на маршал Хафтар, може да е военно закононарушение, съобщи Организация на обединените нации

Фотограф: Reuters

Международната организация по атомна сила (МААЕ) разгласи, че запасите на Техеран от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг , очакван от иранската нуклеарна договорка. Страната форсира производството на обогатен уран през май поради връщането на американските наказания, откакто президентът Доналд Тръмп излезе от съглашението. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф уточни, че идната стъпка ще бъде обогатяване на уран над разрешените от договорката 3.67%, в случай че европейците не защитят ползите на Техеран от глобите на Съединени американски щати.

Европейска комисия отдръпна опасността си да стартира наказателна процедура против популисткото държавно управление в Италия поради отхвърли му да намали равнището на обществения дълг съгласно фискалните правила на Европейски Съюз. Прогнозите са тази година бюджетният недостиг на страната да не надвиши 1.9% от Брутният вътрешен продукт, което е под досегашните упования. Според Брюксел управляващите са създали спомагателни старания да поправят през актуалната година утежняването на структурния баланс от 2018 година

Руски медии подлагаха на критика неналичието на бистрота по отношение на случай на борда на хипотетична военна подводница , лишил живота на 14 моряци. Кремъл разгласи, че моряците са починали в пожар в научноизследователски дълбоководен уред, правил измервания в съветски териториални води, само че има въпросителни дали не става въпрос за нуклеарна подводница.

Седмиците на митинги в Хонконг поради проектозакон за изгонване в Китай ескалираха, откакто стачкуващи нахлуха в локалното законодателно заседание

Фотограф: Reuters

Икономика

Финансовото министерство обнародва нова порция промени за касовите апарати. С тях отпада стартирането на книжен дневен доклад на касовия уред и съхранението му на книга. С друга част от измененията се позволява отдалечена актуализация на фърмуера на касовите апарати. Междувременно работните срещи сред бизнес и Национална агенция за приходите не престават и те са свързани с условията към софтуера за ръководство на продажби (СУПТО) и към електронните магазини. Според взели участие в тях условието за издаване на касова записка за картови разплащания е на път да отпадне, което ще облекчи е-магазините.

ГБС и компания на Вълка " завоюваха " поръчка за 70.6 млн. лева за пречиствателна станция край Пловдив. Първоначално в процедурата се включиха пет претендента, измежду които " Джи Пи груп " и " Хидрострой ", само че до финала е позволена единствено една компания - ГБС. Конкурентите са отстранени още преди отварянето на ценовите предложения, а спечелилият печели с предложение, което е единствено със 140 хиляди лева под оптималния бюджет на търга - 70.44 млн. лева Като подизпълнител ГБС е заявила компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

Тол-системата се отсрочва до 1 март 2020 година Това излиза наяве от препоръчани промени в Закона за пътищата, импортирани от ГЕРБ. Превозните средства над 3.5 тона трябваше да стартират да се таксуват на 16 август 2019 година

Благотворителни организации получиха акции на стойност от близо 3.6 милиарда $ от капиталовия холдинг Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет. Преди девет години той даде обещание да подари половината от положението си през идващото десетилетие. Общата сума на даренията на Бъфет към този момент надвишава 34.5 милиарда $.

Бизнес

Контрабандата на цигари е спаднала до 3.8% от потреблението
през първото тримесечие на 2019 година Това е 10 пъти под равнищата от 2010 година и прави България европейската страна с най-ниски равнища на контрабанда на тютюневи произведения, стана ясно при представянето на изследването на " Инициативата против противозаконната търговия ", в която вземат участие пет цигарени компании. Половината от контрабандните цигари са за безмитна търговия в магазини в прилежащите страни - Сърбия, Румъния, Гърция и Турция.

Плажните концесии се връщат в туристическото министерство. Текстовете с вносител Министерският съвет връщат " остарелия ред " при отдаване на концесии на плажовете отпреди година. Според него процедурите се организират от Министерството на туризма по Закона за за устройството на Черноморското крайбрежие, а не както е заложено в този момент - посредством общия закон за концесиите, за което дълго настояваше някогашният вицепремиер Валери Симеонов. Сделки и планове

Строителната компания Lindner ще влага 10 млн. евро в цех за фасадни детайли в Русе
. Производствената база ще е върху терен от 67 дка. За задачата е основано ново сдружение " Линднер билдинг енвелъп инженеринг " ( " Линднер БЕИ " ), като по този начин Lindner Group участва в България към този момент с пет сдружения. Германската компания е избрала Русе поради стратегическото му местонахождение на брега на Дунав и близостта до Румъния, както и съществуването на университет и положителни професионални гимназии.

" Алтерко " предоговори изискванията по договорката с норвежката LINK Mobility . Българската IT група подписа ново съглашение за продажба на присъединяване си в сдруженията от телекомуникационния си бизнес за 7.9 млн. евро с LINK Mobility. Сделката беше контрактувана още при започване на предходната година, само че по-късно беше замразена поради смяна в собствеността на купувача.

Пампорово откри нов конгресен център за 4 млн. лева Капацитетът е до 1100 седящи места и се намира в крило към хотел " Перелик " в курорта. Pamporovo convention center разполага с пет конферентни зали, като най-голямата от тях е с потенциал 750 места. Площта му е 2700 кв.м. Собственик на петзвездните хотели " Орловец " и " Перелик " е компанията " Пампорово " АД, която има и инфраструктурата в курорта.

Спас Русев е подал оферта като кандидат-купувач в процедурата за продажба на Telekom Romania , оповестява Mergermarket, представен в бюлетина на ПФБК. Освен най-големия акционер в БТК другите предстоящи кандидати в състезанието са френската Orange, румънската RCS & RDS, както и четири фонда за дялов капитал. Преди два месеца Русев завърши договорката за 50 млн. евро за покупката на Telekom Albania и съобщи желание да продължи с агресия на районния телеком пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР