Правосъдието във велика държава трябва да е великодушно и хуманно.

...
Правосъдието във велика държава трябва да е великодушно и хуманно.
Коментари Харесай

А ако дадем на правосъдието сладкиш?

Правосъдието във велика страна би трябвало да е великодушно и хуманно. Правосъдието в мощна страна би трябвало да е безупречно. Избирателното правораздаване е привилегия на обречената страна. България, несъмнено е в първата категория или най-малко във втората. Там ли е?

***

На 15 април Специализиранит съд се произнесе: 20 години затвор за Десислава Иванчева, 15 години за Биляна Петрова и 12 години за Петко Дюлгеров. Честта да съставлява Темида с превръзката се падна на арбитър Иво Хинов. Той разпореди подсъдимите Иванчева и Петрова да бъдат отведени незабавно в ареста, с цел да не извършат нови закононарушения. Едната е упрекната, че е поискала рушвет в изключително огромни размери, а другата и е пособия.

***

Същият ден във Велико Търново започнаха тържествата послучай 140 години от приемането на Търновската конституция. " Преди 140 години сигурно е било друго, тогава е било рано за днешната ни ненавист към страната ". Думи на проф. Борис Велчев, ръководител на Конституционния съд. Г-н Велчев, от кое място се пръкна тази ненавист към страната ни?

***

Вечерта на 15 април пламтя 850-годишната катедрала Нотр Дам /Света Богородица/ в центъра на Париж. Страшната вест обиколи целия свят. Страшна ли? Чудесна, може би, тъй като покри за известно време случилото се по делото „ Иванчева “ и „ Апартаментгейт “.

***

Какво ще кажете за следното: Ген. Кирчо Киров е наказан на 15 години затвор по обвиняване, че е присвоил 4,7 млн лв. като шеф на българското разузнаване. Генералът изчаква решението на третата инстанция в къщи, а не в ареста. Защото по този начин е хуманно.

***

Не че е толкоз значимо, само че да ви напомня. Имаше група за отвличания, която дълго време тормозеше страната и жителите. През 2009 година бяха задържани 25 души, забъркани в отвличанията. До подсъдимата пейка стигат 9 от тях. Повдигнати са 13 обвинявания: 11 за похищение, 1 за опит за похищение и едно за основаване на проведена незаконна група. Има и други отвличания, на съдът приема, че за тях няма задоволително доказателства. Има, само че не достатъчно…

От девет са наказани четирима души.

Присъдите:

Ивайло Евтимов–Йожи – 18 години затвор
Прокопи Прокопиев–Културиста – 18 години
Даниел Димитров–Релето – 18 години
Любомир Димитров–Гребеца – 15 години, понижени на 10 години на последна инстанция
Тези присъди са с по 50% по-дълги от нормалните заради огромната степен на социална заплаха на закононарушенията. Четирима от „ Наглите “ са оправдани.

През 2017 година двама от наказаните са препоръчани за освобождение, тъй като са се трудили в пандиза и посочили положително държание.

***

Десислава Иванчева и Биляна Петрова приказват пред медиите. Това не е положително държание. Ще лежат в зандана.

***

- Станете! Влиза съдът!

- Да живее нашият съд, най-хуманният съд в света!

- Моля, седнете. Седнете, седнете.

- Благодаря, аз ще постоя.

Откъс от кино лентата „ Кавказка пленница “, руски, премиера на 1 април 1967 година.

***

Хуманизмът е демонстрация на обич към индивида, великодушие, човещина и така нататък

Дехуманизация е противоположното. Защо ли го споделям, като не се отнася за нас.

***

" Ние знаем тъкмо по какъв начин да се оправим с всички, които вредят на ръководството на страната. И го вършим всеки ден. "

Андрей Януариевич Вишински, общоприет прокурор на Съюз на съветските социалистически републики, 1936 година.

Използвам този откъс, с цел да стане ясно, че родното правораздаване няма нищо общо с Вишински. Няма, нали?

***

Александър Ваклин, който подаде сигнал против Иванчева и Петрова гостува в Нова телевизия и даде скъпо мнение за битката с корупцията и неговия принос в тази битка. Няма да изтъквам думите му - почитам ви прекалено много. Да е жив и здрав дълги години, да се радва на тържествуващата правдивост. Водещите му благодариха горещо няколко пъти.

***
- Правосъдието е независимо!

- А в случай че предложа на правораздаването сладкиш?

- Правосъдието ще разиска вашето предложение.

Алф от планетата Мелмък.

***

И въпреки всичко животът ни е цяло знамение!

А чудото не можеш да го забраниш.

Да живее българската амплитуда –

Ту пропадаш, ту – летиш!

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР