Правосъдие за всеки призоваха Висшия съдебен съвет да проведе сериозен

...
Правосъдие за всеки призоваха Висшия съдебен съвет да проведе сериозен
Коментари Харесай

Съществуват ли доказателства за нарушения от страна на Гешев?

" Правосъдие за всеки " приканиха Висшия правосъден съвет да организира сериозен спор по импортираното от служебния правосъден министър искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. В студиото на " Денят стартира " Емил Георгиев разяснява, че в отчета на служебния вицепремиер Бойко Рашков има задоволително данни за уронване на престижа на правосъдната власт от страна на Иван Гешев.

От Асоциацията на прокурорите разясниха, че е нездравословно да се нагнетява напрежение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и приканиха да не им се оказва политически напън.

Според " Правосъдие за всеки " в отчета на Бойко Рашков били систематизирани обществено известни обстоятелства и условия, които стимулират настояването за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор и приканиха за сериозен спор във Висшия правосъден съвет.

" Има данни за нарушена хипотеза за невиновност на обвинени или подсъдими лица. Има данни за нарушаване на Етичния кодекс на магистратите в България. Има даже данни, които най-малкото сочат към осъществени закононарушения, което е нещо, от което самата прокуратура, би трябвало да се поинтересува и там ще забележим има ли някакво развиване ", сподели Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки ".

В отчета се визират огласените при започване на предходната години записани със Специални разследващи средства диалози, в които се разисква инспекция на Антикорупционната комисия за възможен спор на ползи във Военно-въздушните сили. Както и записаните със СРС-та диалози на Васил Божков, които прокуратурата огласи през юли предходната година.

От Асоциацията на прокурорите разясниха, че това е станало съгласно условията на закона и са оповестени съответно събрани доказателства по съответните производства.

" Използването на СРС-та в съответния случай е ставало, видно и от самия сигнал, с разрешението на наблюдаващите прокурори по съответните каузи. То е направено от пресслужобата на прокуратурата и би трябвало да отбележим, че съгласно член 198 от Наказателно-процесуален кодекс, наблюдаващия прокурор има право да позволи разгласяането на съответни доказателства при спазването на закона, което смятам, че е направено ", сподели ръководителят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

Според Асоциацията на прокурорите учредения за преустановяване на мандата на основния прокурор няма. От организацията се оповестиха срещу политическия напън над прокуратурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР