Правоприлагащите органи на 31 държави, подкрепени от Европол, Евроюст и

...
Правоприлагащите органи на 31 държави, подкрепени от Европол, Евроюст и
Коментари Харесай

България е част от мащабна акция на Европол с над 200 ареста за пране на пари

Правоприлагащите органи на 31 страни, подкрепени от Европол, Евроюст и Европейската банкова федерация (ЕБФ), ускориха напъните си за битка със схемите за противозаконен трансфер и пране на пари, оповестява Европол.

Петата по рода си акция против пране на пари се организира сред септември и ноември 2019 година, вследствие на което бяха разпознати 3 833 финансови „ мулета “ дружно с 386 вербуващи мулетата, от които 228 бяха задържани.

Бяха открити 1 025 престъпни следствия, доста от които към момента не престават. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали със известия за 7 520 лъжливи покупко-продажби с мулета на пари, предотвратявайки обща загуба от 12,9 милиона евро.

Органите на реда, правосъдни и финансови управляващи от Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Англия, Съединени американски щати и Украйна са взели участие в тази интернационална интервенция.

Европол и Евроюст проведоха разнообразни оперативни и координационни срещи в Хага, с цел да обсъдят неповторимия метод на всяка държава-членка за справяне с паричните измами в съответната страна.

По време на тримесечната акция Европол поддържа интервенциите, като подкрепя националните органи при кръстосани инспекции на бази данни и събиране на разследващи данни за по-нататъшен разбор.

Евроюст пък способства за бързото напредване и улеснение на осъществяването на европейските заповеди за следствие.

Паричните мулета, за разлика от сътрудниците им за търговия с опиати, не прекарват противозаконни артикули през физическа граница. Вместо това те вземат участие - постоянно неумишлено - в действия за пране на пари, като получават и трансферират нелегално добити пари в банкови сметки и/или страни.

Вербуващите паричните мулета измислят гениални способи да примамят набелязаните субекти.

Тази година случаите, свързани с „ сантиментални измами “, регистрират напредък, като нарушителите от ден на ден набират мулета на пари в уеб сайтове за онлайн запознанства, изучавайки жертвите си във времето, с цел да могат да ги убедят да открият банкови сметки за изпращане или приемане на средства.

Престъпниците също от ден на ден се обръщат към обществените медии, с цел да наемат нови съучастници посредством онлайн реклами за бързо замогване. Тази техника е изключително известна измежду студенти и младежи.

Дори и мулетата на пари да работят несъзнателно, те правят закононарушение.

Правните последствия могат да бъдат тежки.

В взаимозависимост от правната рамка на страната, мулетата могат да бъдат изправени пред дълъг затвор и да се снабдят с престъпни досиета, които биха могли да им навредят съществено до края на живота им, като в никакъв случай не бъдат в положение да се снабдят с ипотека или да открият банкова сметка.

За да се увеличи осведомеността за този тип измами, през днешния ден започва акцията за осведомление #DontbeaMule в цяла Европа. С материали за повишение на осведомеността, налични за евакуиране на 25 езика, акцията ще осведоми обществеността за това по какъв начин работят тези нарушители, по какъв начин можем да се защитим и какво да създадем, в случай че станем жертва.

През идната седмица интернационалните сътрудници от органите на реда и правосъдните органи, дружно с финансовите институции, ще поддържат акцията на национално равнище.

„ Мислите ли, че можете да бъдете употребявани като муле? Действайте в този момент, преди да е станало прекомерно късно: спрете да превеждате пари и неотложно уведомете банката и националната си полиция “, се споделя в текста на акцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР