Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза

...
Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Не отиваме в Македония, защото правоприемник на Охридската епископия е Българската църква

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна черква. Това сподели Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан във връзка решението на Светия Синод да не дава благословение представители на Българската православна черква – Българска патриаршия да вземат присъединяване в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид , Р. Македония.
„ Имаме правилник, имаме нормативен акт, според който приемник на Охридската епископия е Българската православна черква, това е главният ни претекст “, съобщи митрополит Йоан.
По думите му решението на Светия синод е премислено . „ Това е едно решение на Светия Синод, което не е безогледно. Това не значи, че ние няма да имаме отношение с Македонската черква. Считаме, че ние би трябвало да си го отпразнуваме и това е напълно обикновено “, сподели митрополит Йоан.
Светия Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия взе решение за отбелязване на 1000- годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. Във връзка с бележитата годишнина ще бъде направено изключително Патриаршеско и Синодално обръщение, съобщи Фокус.
В същото време стана ясно, че Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий поддържа българската църковна делегация да се включи в тържествата за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия на 27 май в Охрид. Това оповестиха от канцеларията на Сливенска митрополия.
Митрополит Иоаникий е изказал своето мнение на съвещание на Светия синод, като е подкрепил предлагането да се отговори на формалната покана от Македонския Архиепископ Стефан представители на Българската православна черква да вземат присъединяване в тържествата.
Въпреки поддръжката на петима владици, измежду които и Сливенският, предлагането за присъединяване на български свещеници в честванията в Македония е било отхвърлено от Светия Синод, прецизираха от митрополията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР