Правописът на думата лесно преносима“ предизвика спорове след миниматурата на

...
Правописът на думата лесно преносима“ предизвика спорове след миниматурата на
Коментари Харесай

МОН признаха за грешка в изпитния вариант за 7 клас

Правописът на думата " елементарно портативна “ провокира разногласия след миниматурата на седмокласниците. За да няма ощетени възпитаници, от просветното министерство ще признават и двата разновидността на изписване, излиза наяве от качените отговори.

В първата част от националното външно оценяване съдържаше 25 извършения. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 неточности. Една от тях бе в думата " елементарно приносима “, където трябваше да заменят " и “ с " е “. Споровете обаче се отнасяха до това дали тя се написа слято, или не. За всеки случай, в отговорите от МОН показват, че без значение от това, че в текста словосъчетанието " елементарно портативна “ не е употребявано като комплицирана дума и е вярно да се написа разделно в сходство с Официалния правописен речник на българския език, за правилно ще се приема и " леснопреносима “.

Коментари провокира и миналата задача, която бе към текста в първата част на изпита. В нея учениците трябваше да познаят типа на килим по неговите претекстове, откакто към този момент се бяха срещнали с характерностите на котленския и чипровския.

Родители разясниха, че не всички учебни заведения са имали опция да отпечатват

тестванията цветно. От МОН обаче показаха, че цветът на изпитната бланка не въздейства на вярното отговаряне на задачата. Достатъчно е учениците да се ориентират по ромбовете, които са присъщи за чипровския килим. Във втората част на изпита пък седмокласниците писаха преразказ по приказката " Богатството на момъка “ на Георги Русафов. Зам.-образователният министър Таня Михайлова изясни, че не е имало анулирани работи по време на изпита.

Изпушил компютър с достъп до теста и токов удар, спрял електрозахранването в две разнообразни учебни заведения в страната, само че организацията на изпита не била нарушена.

" В едно учебно заведение в София компютърът, на който е бил ситуиран документът и има достъп до платформата, е имал механически срив и е блокирал “, изясни Михайлова. Изпитните материали обаче били изпратени бързо до учебно заведение предвид на естественото протичане на изпита, написа Монитор.

" Във великотърновско в едно от селата е спирало електрическото зареждане, само че от енергийното сдружение са реагирали бързо и не е имало проблем за протичане на изпита “, добави зам.-министърът. За първи път тази година работите на седмокласниците ще бъдат сканирани и изпитът ще се проверяван напълно онлайн. По думите на Михайлова електронното оценяване ще понижи доста времето за работа на проверяващите. Резултатите от националното външно оценяване би трябвало да бъдат подготвени до десетина дни, като крайният период за това е 27-и юни. Седмокласниците могат да изкарат най-много 100 точки - 65 от теста и 35 от преразказа. С резултата от изпита по математика, който ще се организира в сряда, могат да аплайват в гимназия.

 

burgas24.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР