Правоохранителните органи в Русия подозират Дария Трепова, жителка на Санкт

...
Правоохранителните органи в Русия подозират Дария Трепова, жителка на Санкт
Коментари Харесай

Издирват жена за взрива, убил руски военен блогър в Санкт Петербург

Правоохранителните органи в Русия подозират Дария Трепова , жителка на Санкт Петербург, за организирането на детонацията на " креативната вечер " на Владлен Татарски (тази информация не е публично потвърдена). Според няколко издания домът й в Санкт Петербург е бил претърсен и някои от роднините й са били арестувани . Тя е обявена за национално търсене .

Дария Трепова е измежду участниците в първите спонтанни антивоенни митинги , извършени в Русия още  първите дни на войната. Тя, като доста други протестиращи, е била наказана на 10 дни арест за присъединяване в забранен митинг.

Първоначално източници на " Интерфакс " оповестиха, че Трепова е арестувана, само че по-късно събеседници на няколко други медии споделиха, че издирването й продължава. 

Припомняме, че още веднъж жена беше оповестена за търсене като причинител на покушението против Дария Дугина,. И тогава управляващите доста бързо, часове след самия случай, оповестиха,. 

Руското министерство на опазването на здравето заяви, че броят на потърпевшите при детонацията в петербургския " Street Food Bar №1 " , където в неделя почина военният сътрудник Владлен Татарски, е достигнал 32 души , оповестява Руската работа на Би Би Си.

По-рано управляващите приказваха за 30 ранени.

" Интерфакс " цитира изказване на Министерството на здравеопазването, съгласно което 10 потърпевши остават в тежко положение, 16 в приблизително тежко (включително 14-годишно момиче). Още петима души са в болница в приемливо положение.

гръмна по време на среща с Владлен Татарски (с същинско име Максим Фомин). Според съветските управляващи в залата е избухнало взривно устройство, блогърът е умрял.
 ISW: Кой умъртви Владлен Татарски - Киев или Москва
ISW: Кой умъртви Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото сходно ликвидиране в Русия от началото на войната в Украйна

За детонацията в центъра на Санкт Петербург стана известно от известия в медиите в неделя към 18:50 часа локално време (съвпада с българското). По-късно случаят беше доказан от Главното ръководство на Министерство на вътрешните работи за Санкт Петербург.

" В 18.13 полицията на Василеостровски регион получи информация, че е избухнала детонация в кафене на Университетската крайбрежна улица, номер 25. В резултат на случая почина един човек - военният сътрудник Владлен Татарски ", се споделя в изказване на полицията.

В кафенето се е провеждала " креативна вечер " на Татарски. Според " Фонтанка " очевидци са споделили на кореспондента на изданието, че детонацията е станала, след като млада жена е дала малка скулптура на Владлен Татарски. Това заяви по-късно и ТАСС. Съдейки по мненията, това е бюст на самия Татарски с военна каска.

Събеседникът на " Фонтанка " твърди, че гостенката с подаръка се показал като художничката Настя, която седяла сама на масата. Според очевидец на гърмежа момичето отишло до дрешника и извадило огромна кутия - в нея имало " нещо позлатено ". Татарски се пошегувал, приемайки подаръка, момичето се върна на мястото си, три минути по-късно - " детонация, тропот, пламък, всички бягат ". От Фонтанка прецизират, че полицията търси подарилата статуетката жена.

Пропагандният ефирен канал RT също цитира роман на свидетел, който твърди, че дамата е останала известно време в залата след връчването на статуетката. " Когато всичко се случи, тя дойде право при мен ", цитира RT думите на очевидеца.

В същото време съгласно източници на канала се преглежда и версията, че експлозивите са авансово заложени в залата.



" Военкор ", който е непосредствен с Владлен Татарски, сподели на кореспондента на Би Би Си, че Татарски е бил откаран в болница и е умрял към този момент в реанимация.

Следственият комитет образува наказателно дело по публикацията за ликвидиране, осъществено по " общо рисков метод " (част 2 на член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Той планува наказване от осем до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор (както и смъртно наказване, което се заменя с пожизнен затвор).
 NYT: Разузнаването на Съединени американски щати счита, че Украйна седи зад атентата против Дугина
NYT: Разузнаването на Съединени американски щати счита, че Украйна седи зад атентата против Дугина

Вашингтон твърди, че не е знаел авансово за операцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР