Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския

...
Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския
Коментари Харесай

Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-председателя на републиката и водач на Политическо придвижване " Действие на недоволните жители " Андрей Бабиш, който е разследван по делото за противозаконното придобиване на компанията " Щъркелово гнездо ". Бабиш е бил притежател на компанията, като е разследван и за разпределяне на средства в размер на два милиона евро от европейските фондовете, с цел да финансира построяването на курорта " Щъркелово гнездо ".
Искането е било изпратено през април. Представителите на прокуратурата на швейцарския кантон потвърдиха обстоятелството, само че отхвърлиха да разясняват идващите стъпки. Работи се по документа, съобщи БГНЕС.
През януари тази година долната камара на чешкия парламент лиши Бабиш от имунитет по съмнение за присъединяване в усвояването на дотации от компанията " Щъркелово гнездо ". Разследването по делото, към което са привлечени и най-близките му родственици, в това число и брачната половинка му, не е завършило. Премиерът изрично отхвърля обвиняванията, заявявайки, че те са провокация от политическите му съперници.
През последните дни абсурдът към Бабиш се разпали с нова мощ. Повод за това стана репортаж на публицистите Сабина Слонкова и Иржи Кубик, оповестен от пражкото онлайн издание Seznam. В него се твърди, че министър-председателят е попречил на полицията да разпита сина му от първия брак, който е фиктивен притежател на компанията " Щъркелово гнездо ". Бабиш-младши споделил пред кореспонденти, че един от чиновниците на компанията на авторитетния му татко е бил принудително изведен от Чехия в Крим и също така е имало опит самият той да бъде отведен в Крим.
Митинги с искане за оставката на Бабиш
В най-големите чешки градове се организираха манифестации и демонстрации във връзка 29-та годишнина от „ кадифената гражданска война “, която докара до рухването на тоталитарния режим в Чехословакия. Най-масовите демонстрации се състояха в центъра на Прага. На столичните площади Венцеслас и Старе место, както и на централния бул., се стекоха хиляди жители. Чуваха се претенции за оставката на министър-председателя и неговото държавно управление, а на трансарантите и плакатите имаше надписи, осъждащи Бабиш.
Самият министър председател отпътува за Швейцария в събота, където живее синът му, който се трансформира в център на вниманието от страна на медиите. Според Бабиш, синът му страда от шизофрения и затова не е виновен за дейностите си, в това число изказвания, направени пред кореспонденти на Seznam.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР