Правоохранителни органи и финансови институции от 31 държави обединяват усилия

...
Правоохранителни органи и финансови институции от 31 държави обединяват усилия
Коментари Харесай

Банките и правоохранителните органи в България са идентифицирали 61 финансови мулета

Правоохранителни органи и финансови институции от 31 страни сплотяват старания за пета поредна година, с цел да противодействат на схеми за изпиране на пари и набиране на " финансови мулета ", оповестява Асоциацията на банките в България. Глобалната акция е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол /EC3 - EUROPOL/ и координационният орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие - Евроджъст, а сътрудник е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Според АББ сред септември и ноември 2019г. е извършена интернационална интервенция на територията на Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, Съединени американски щати и Украйна. По информация на Европол, са открити над 3833 лица " финансови мулета " и 386 лица, които ги набират, от които са били задържани 228. Идентифицирани са най-малко 4700 жертви на закононарушения. Инициирани са 1025 следствия, доста от които към момента не са завършили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 непозволени транзакции, в които са употребявани " финансови мулета ", предотвратявайки вреди за 12.9 млн. евро.

По време на тазгодишната акция, от страна на българските правоохранителни органи са разпознати 61 " финансови мулета " и 44 жертви от незаконната активност. Във връзка с битката с финансовите закононарушения в страната ни в хода на настоящата акция са открити 39 непозволени транзакции на обща стойност над 1 млн. евро и над 300 хиляди $.

Финансово " муле " е лице, което трансферира нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите " финансовите мулета " се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност. Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

За набиране на " финансови мулета " се употребяват разнообразни схеми, да вземем за пример, уеб сайтове за запознанства, посредством които нарушителите се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства. Също по този начин, посредством постове в обществените мрежи с примамливи оферти за работа, гарантираща елементарно и бързо замогване, се цели привличането на вниманието на студенти и младежи.

Важно е да се знае, че даже лицата, употребявани като " финансови мулета ", да не са били наясно, че са въвлечени в противозаконна активност за изпиране на пари, те правят закононарушение, като трансферират средства и това може да има тежки последствия за тях.

Банковият бранш в България поддържа напъните на правоохранителните органи и си сътрудничи интензивно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови закононарушения, свързани с изпирането на средства, добити от противозаконна активност. Банките имат строги правила и условия, посредством които разпознават своите клиенти, на което се дължи и огромното доверие, с което се употребяват измежду потребителите на финансови услуги.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР