Правомощията на тримата големи“ стоят като казус за изпълнение повече

...
Правомощията на тримата големи“ стоят като казус за изпълнение повече
Коментари Харесай

Все още не е решен въпросът дали и как да бъдат разследвани „тримата големи“ в съдебната власт

Правомощията на „ тримата огромни “ стоят като проблем за осъществяване повече от 10 години. Това сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

Относно концепцията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс по връзки на „ тримата огромни “ в Съдебната система, той разяснява: " Това е задача, която би трябвало да решим, да приключим работата по тази рекомендация. Действително, както и в предходния диалог беше конкретизирано, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае единствено основния прокурор или „ тримата огромни “, изясни той. 

„ В тази връзка Министерството на правораздаването, персонално аз започнах голям брой начинания за обществено разискване на първото предложение за въвеждане на подобен режим. Тези разисквания не престават. В края на предходната седмица в четвъртък и в петък имахме кръгла маса с присъединяване на сътрудници представители на Отдела на решенията на Европейския съд за правата на индивида “, напомни Кирилов.

Според него този спор е бил извънредно значим. „ Не инцидентно този проблем стои като тематика за осъществяване повече от 10 години. Очевидно е, че имаме оборудване, което би следвало точно да изследваме. Повдигнаха се в този спор и условията на Конституцията. Тук ще посоча, че би следвало всички да съобразяваме, че режимът на „ тримата огромни “ е открит още в Конституцията и във всички конституционни правила “, добави той.

„ Техният статут е еднакъв. Води се спор в кой тъкмо отчет с рекомендации на механизма за съдействие и оценка е посочено „ тримата огромни “ и тъкмо това се има поради. Става дума за основния прокурор и за висши магистрати “, посочи Кирилов.

„ Колегите с изключение на решението на Европейския съд за правата на индивида преценяват и тази специфичност, че ние имаме института на „ тримата огромни “, които имат изключително място в органа за ръководство и самостоятелност на правосъдната система – Висшия правосъден съвет “, съобщи правосъдния министър.

 

„ Тримата са членове по право. Тримата се избират и назначават по един и същи ред “, добави той. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР