Правомощията и статута на главния прокурор като такъв, какъвто е

...
Правомощията и статута на главния прокурор като такъв, какъвто е
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки искат и граждански номинации за главен прокурор

" Правомощията и статута на основния прокурор като подобен, какъвто е сега, даже и Майка Тереза да се избере като обвинител номер 1 и да я вкараме в тази роля, може и тя да има 6% утвърждение в края на мандата си ".

Такъв коментар направи Петромир Кънчев от Инициативата " Правосъдие за всеки " по време на кръглата маса на тематика " Предстоящ избор на основен прокурор - критерии и публични упования ", проведена от президентската институция.

По думите му политическата самостоятелност е качеството, което разпознават хората като аршин за избор на нов основен прокурор . От кои среди в правосъдната система ще бъде определен, не било толкоз значимо.

Кънчев дефинира политическата самостоятелност като качеството, което е било най-слабо до момента във всички кандидат-прокурори. По думите му има систематичен метод за избора на нов основен прокурор и по тази причина в своята позиция те оферират няколко конституционни промени.
 Президентът желае ясни критерии за избор на основен прокурор
Президентът желае ясни критерии за избор на основен прокурор

Това са и публичните упования

Фигурата на основния прокурор е единствената, върху която не се упражнява никакъв надзор, за което от Инициатива " Правосъдие за всеки " упорстват за смяна в Конституцията във връзка с методическото управление.

Те упорстват и за иницииране на издигане и поддаване на цивилен кандидатури за нов основен прокурор от професионални организации, като условие ще бъде всички те да дават отговор на закона. Те би трябвало да бъдат препоръчани за разглеждане и чуване в сътрудниците на Висш съдебен съвет и да бъдат оценени техните качества и опит.

Инициативата желае още да се подсигурява прозрачността на избора на основен прокурор и оферират, в случай че бъдат издигната такава, без да е подложена на публично разискване, да се подпише декрет за назначение. Те упорстват да се предложи смяна в Закона за правосъдната власт, тъй че всеки член на Висш съдебен съвет да може да предлага номинация за някой от тримата огромни, освен от прокурорската гилдия.

Сдружението упорства да се изиска със особено послание в Народното събрание народните представители да упражнят правото си на надзор върху активността на членовете на прокурорската гилдия от парламентарната квота.
 Калин Калпакчиев настоя за разбор на работата на прокуратурата
Калин Калпакчиев настоя за разбор на работата на прокуратурата

Главният прокурор е облечен в прекалено много власт съгласно него
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР