Право на Висшия съдебен съвет (ВСС) е да приложи процедурите

...
Право на Висшия съдебен съвет (ВСС) е да приложи процедурите
Коментари Харесай

Йорданова: Право на ВСС е да приложи процедурите така, както намери за добре

Право на Висшия правосъден съвет (ВСС) е да приложи процедурите по този начин, както откри за добре, разяснява министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред публицисти в Народното събрание по отношение на желанието на Висш съдебен съвет да сезира Европейска комисия, Екологичен потенциал и други европейски институции за предлагането за понижаване на бюджета на правосъдната власт, заяви DarikNews.bg.

Министърът уточни, че става дума за предложение сред първо и второ четене на държавния бюджет, направено от народни представители, което следва да бъде разисквано в съответните парламентарни комисии и в пленарната зала.

България отделя най-голям % от Брутният вътрешен продукт за бранш „ Правосъдие “, това съобщи Йорданова, като посочи, че все пак няма резултати от битката с корупцията на високите етажи и чувство за правдивост в обществото.

„ Освен това вчерашните резултати от социологическите изследвания демонстрират какво е доверието на хората “, добави тя.

„ Дебатът по отношение на успеваемостта на средствата и по какъв начин се харчат средствата на прокуратурата би трябвало да бъде воден и аз го поддържам. Буди безпокойствие, че към сегашния миг методът за програмното бюджетиране в правосъдната власт не е въведен дейно. Аз също задавам въпрос кое обуславя за прокуратурата разноските за почивни бази и образования да бъдат два пъти повече от общата стойност за средствата за съдилища “, уточни още Надежда Йорданова.

Това изявление на правосъдния министър идва в отговор на въпрос дали би трябвало да се понижи бюджетът на правосъдната власт, което провокира бурна реакция от основния прокурор Иван Гешев през вчерашния ден. Той изпрати до ръководителя на 47-ото Народно заседание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него изрази негативно мнение по отношение на направено предложение за изменение на плана за държавен бюджет за 2022 година, след неговото приемане на първо четене от Народното събрание.

" Предвиденото понижение на бюджета би представлявало неприемлива интервенция от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието й. То основава сериозна заплаха за върховенството на закона с оглед неизбежния опит за надзор над прокуратурата посредством слагането на финансирането й под изискване от нейното реформиране и преструктуриране ", се прецизира в позицията на Гешев.

В писмото си до Народното събрание основният прокурор показва, че приветства обезпечаването на нужния финансов запас за развиването на Българската академия на науките, само че това не трябва да става посредством понижаване на бюджета на други органи, изпълняващи разнообразни цели.

„ Не знам кой политически талант измисли тази скица, мислейки, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. При избирането ми за основен прокурор бях подсилен от едни велики българи - учени от Българска академия на науките. Аз съм в доста положителни връзки с хора, като Антон Дончев, учен Сгурев, Георги Марков и доста други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители”, разяснява още Гешев.

Той добави, че обвързване на страната е да обезпечи финансиране на всички браншове.

Поредната смешна политическа офанзива - по този начин Гешев дефинира решението за понижаване на бюджета за правосъдната власт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР