Право на професионалистите по здравни грижи е да протестират, доколкото

...
Право на професионалистите по здравни грижи е да протестират, доколкото
Коментари Харесай

Ананиев: С ресурса, който ще получат лечебните заведения, заплатите може да се вдигнат още сега


„ Право на експертите по здравни грижи е да стачкуват, доколкото всеки човек е свободен да показва и пази мнението си. Тъй като считам, че експертите по здравни грижи имат своето съображение за настояването на по-високи заплати, и Министерството на здравеопазването, и държавното управление вършат на практика стъпки това да се случи. С решението на Министерския съвет, с което се предоставиха в допълнение 30 млн. лв., както и с разпределението на бюджета на НЗОК за болнична помощ, смятам, че в лечебните заведения ще постъпи един запас, по-голяма част от който да се употребява за увеличение на заплатите на медицинския личен състав “. Това съобщи министър Кирил Ананиев пред публицисти в Народното събрание във връзка днешния митинг на медицинските сестри.

Решението с какъв брой ще се усили възнаграждението на експертите по здравни грижи ще бъде взето от съответното управление – шеф на болничното заведение и ръб на шефовете. „ Това, което аз съм подхванал – следва да направя срещи с шефовете на лечебните заведения, на които съм принципал, и с моите знания в региона на финансите и стопанската система, дружно с екипа ми, ще помогнем за разпределението на разноските, с цел да бъдат средствата изразходвани допустимо най-ефективно и да доближат в най-голяма степен до работещите в тези лечебни заведения “, разяснява още здравният министър.

През актуалната седмица на лечебните заведения са изпратени плановете за разпределението на средствата, които министерството ще им отпусне тази година. Регионалните здравноосигурителни каси също са уведомили лечебните заведения за бюджета, с който ще разполагат. „ На лечебните заведения ще бъде обещано време да създадат личните си разбори, а от средата на март ще стартираме срещи с тях. По този метод ще им осигурим време да проведат диалози на равнище лечебно заведение, в това число с експертите по здравни грижи, със синдикатите вътре в лечебните заведения, т.е. да се организира така наречен групово трудово договаряне “, стана ясно още от думите на министър Ананиев.

С ресурса, който ще получат лечебните заведения, заплатите на личния състав могат да бъдат увеличени още от началото на годината. Болниците са търговски сдружения и разпределят бюджета си според решението на управителното тяло, ето за какво е допустимо да се вземе такова решение, което влиза в действие от 1 януари тази година.

По отношение механизма за отпущането на 30-те милиона лв. за регионалните и общинските лечебни заведения министърът беше безапелационен, че Министерството на здравеопазването финансира тези лечебни заведения само и единствено за осъществена активност по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения.  Става дума за действия, които попадат отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване и чието финансиране от страна на Министерство на здравеопазването е регламентирано със закон. По тази причина изрично не може да се приказва за нерегламентирана държавна помощ.

„ В доста от лечебните заведения заплащане на медицинските сестри от 900 лева ще бъде реализирано, в други лечебни заведения заплатите ще бъдат близки до този размер. Усилията ни са ориентирани в посока до две-три години да достигнем до такива размери на възнагражденията на експертите по здравни грижи, които да бъдат почтени за техния труд и да ги стимулират да практикуват специалността си у нас “, добави здравният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР