Право на наследствена пенсия за военна инвалидност, независимо от възрастта

...
Право на наследствена пенсия за военна инвалидност, независимо от възрастта
Коментари Харесай

Родителите на курсантите и школниците от военните училища ще имат право на наследствена пенсия

Право на наследствена пенсия за военна неработоспособност, без значение от възрастта им, ще имат родителите на курсантите и школниците от междинните, полувисшите и висшите военни учебни заведения, които не са отслужили наборна военна работа и са умряли по време на и по отношение на образованието им, след навършване на пълноправие, само че преди приключване на периода, който се зачита за наборна военна работа. Това реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, предава Българска телеграфна агенция.

Размерът на пенсията зависи от този за военна неработоспособност /процент от обществената пенсия/ и е еднакъв на пенсията за военна неработоспособност на редови войник или сержант при трайно понижена продуктивност над 90 на 100. Тя ще се отпуска от датата на подаване на заявката.

Родителите ще получават в цялостен размер персоналната си пенсия и наследствената пенсия за военна неработоспособност.

С различен текст в КСО депутатите дефинираха родителите на военнослужещите, починали до влизането в действие на този закон при осъществяване на военна работа в интервенции или задачи отвън територията на страната, да имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност от датата на подаване на заявката.

Ако интервенцията или задачата е с висока степен на риск, при пенсиониране една година фактически изслужено време се зачита за три години застрахователен стаж от трета категория, гласоподава Народното събрание. Ако интервенцията или задачата е с ниска степен на риск - за две години застрахователен стаж.

Предвидено е по време на интервенция или задача на военнослужещите да се изплаща в допълнение заплащане за работа в зона на непосреден риск, според наредбите на разпореждане на Министерския съвет от 2003 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР