Правният ред у нас се променя между 800 и 1000

...
Правният ред у нас се променя между 800 и 1000
Коментари Харесай

Какво показва анализът на Юридически барометър за правния ред у нас?

Правният ред у нас се трансформира сред 800 и 1000 пъти годишно. Само през първите пет месеца на тази година са признати 77 закона. Това откри проучване на " Юридически барометър " - гражданска самодейност, която следи и прави оценка положението и развиването на правния ред в България. Анализът на законодателната активност за тази година не демонстрира позитивни трендове или усъвършенствания спрямо предходни години,констатират от " Юридически барометър ".

Изследването на " Юридически барометър " открива, че за интервала януари - юни 2018-та година, 74 % от законите са променени или допълнени. За същия интервал, приблизително са обнародвани по 13 закона месечно. А всички оценени от тях закони са изменяни и допълвани най-малко един път годишно. Заключението е, че българският юридически ред е неустойчив и непредвидим.
Даниел Вълчев, началник на екипа на " Юридически барометър ": " Българският юридически ред в действителност има една доста очевидна наклонност на бързо развиване, само че не в хубавия смисъл, а на доста бърза смяна. "
Сред другите тревожни трендове от проучването е, че по-голямата част от импортираните законопроекти, (62 %), трансформирали се в закони са импортирани от народни представители, а не от Министерския съвет.
проф. Даниел Вълчев, началник на екипа на " Юридически барометър ": " По този метод се заобикаля едномесечния период за публично разискване. Нещо, което не е редно. "
Темата на днешния брой на " Юридически барометър " са правните пропуски и проблеми към произхода на децата и родителските права, като измежду най-интересните беше въпросът за сурогатното майчинство. Все още в България няма законова уредба, която да обяснява правата на родителите и на сурогатната майка, само че специалистите се надяват на позитивни промени.

 Даниел Вълчев: Правният ред се трансформира 800-1000 пъти годишно Даниел Вълчев: Правният ред се трансформира 800-1000 пъти годишно
Няколко извода се постановат през последните 10 години - да вземем за пример за темпа на налагане на законодателство. Българският юридически ред се трансформира 800-1000 път...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР