Правните последствия от Глобалния закон Магнитски са много сериозни в

...
Правните последствия от Глобалния закон Магнитски са много сериозни в
Коментари Харесай

Петър Славов: Имаме нужда от български Закон Магнитски

Правните последици от Глобалния закон Магнитски са доста съществени в областта на финансовите потоци, по тази причина са и толкоз дейни дейностите на засегнатите от тях българи, сподели в предаването „ Алтернативи:Седмицата “ с водещ Калин Манолов юристът Петър Славов.. Санкционираните на процедура не могат да правят никаква комерсиална активност. Но този закон няма директно приложение на територията на Европейския съюз, и с цел да пресечем достъпа на българските олигарси до публичен запас, би трябвало да създадем нещо като „ български закон Магнитски “, счита Славов. Това значи прецизно приложение на българското антикорупционно законодателство от страна на една доста интензивно работеща прокуратура, която да не ползва изборно наказателния закон – по този начин наречената „ престъпна лустрация “. Второто равнище на битка с корупцията може да се води посредством

„ меката лустрация “,

препоръчана от Групата за напън в 43 Народно събрание – отвод от допуск до класифицирина информация на свързани с някогашните комунистически секрети служби лица. Без подобен допуск те не биха могли да заемат длъжности даже на приблизително равнище в държавната администрация.

Това ограничаване би трябвало да се надгради и с ограничения, които да предотвратят кражбите на публичен запас и от лица, които не попадат в обсега на Закона за досиетата. Едно физическо или юридическо лице би трябвало да може да бъде лустрирано, т.е. да се лимитират краткотрайно правата му да бъде назначено на определна дължност или да кандидатства за публични поръчки, в случай че да вземем за пример за него има оперативни данни в българските специфични служби и ОЛАФ, че не дава отговор на някой от критериите, залегнали в Закона за класифицираната информация Тези критерии са елементарни: противоречие сред стандарта на живот и неговите доходи; потребление на служебното състояние за обогатяване; спор на интереси; нерегламентиран лобизъм; укриване на данъци; източване на Данък добавена стойност и еврофондове; контрабанда на и пране на пари, и така нататък Участието в инхаус поръчките, посредством които са били прахосани 8 млрд лева, е добър образец за корист с финансови средства, която би могла да бъде предотвратена, в случай че съществуваха сходни ограничавания, уверен е адв. Славов.

Трябва да помислим по какъв начин да се сътвори една „ коалиция на почтените “, препоръчана от Методи Андреев месеци преди основаването на новата партия „ Промяната продължава “. За задачата би трябвало да се трансформират Закона за класифицираната информаци, Закона за общесствените поръчки, включително И Конституцията за някогашните сътрудници на Държавна сигурност. Без такава конститузионна смяна не може да им бъде неразрешено да заемат социална служба. Нужен е подробен разбор на законодателството от специфична работна група, част от „ колицията на почтените “, която би трябвало да бъде основана още в първите дни на работата на 47 -то Народно заседание и да има ресурса да преодолее доста сериозния отпор на статуквото, който чакам, сподели в предаването „ Алтернативи:Седмицата “ адв. Петър Славов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР