Правната война на Полша с ЕС започна, когато управляващата партия

...
Правната война на Полша с ЕС започна, когато управляващата партия
Коментари Харесай

Милиардите на Полша сега зависят от правните реформи

Правната война на Полша с Европейски Съюз стартира, когато ръководещата партия пое контрола над най-висшия парламентарен съд в страната, само че в този момент този орган е толкоз нефункционален, че може да провали очакванията на Варшава да получи милиарди от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система.

Конституционният съд би трябвало да се произнася по това дали законите, признати от Народното събрание, подхождат на полската конституция. Миналия месец президентът Анджей Дуда го натовари с горещия картоф да се произнесе по нов закон, който цели да смекчи разногласието с Европейски Съюз за върховенството на закона, като отстъпи от някои правни промени.

Законът е от решаващо значение, с цел да може Европейската комисия да се съгласи да отпусне 36 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства от фонда на блока за възобновяване от пандемията – нещо, което ръководещата партия „ Право и правдивост “ (PiS) обезверено желае преди парламентарните избори тази есен.

Но предходните намеси на PiS в работата на съда доведоха до такова комплициране, че не е ясно дали съдът въобще ще може да се събере, с цел да се произнесе по делото.

В момента тече битка за статута на Юлия Пшилебска, ръководител на трибунала и персонална другарка на шефа на PiS и в действителност ръководещ Полша Ярослав Качински.

Поне шестима от 15-те съдии в съда настояват, че шестгодишният ѝ мандат като ръководител е изминал в края на предходната година – позиция, която тя отхвърля, настоявайки, че мандатът ѝ изтича през декември.

„ Няма протест “, споделя пред POLITICO Якуб Стелина, един от съдиите, които слагат под въпрос легитимността на Пшиленска. „ Няма юридически въпрос дали мандатът на арбитър Пшилебска като ръководител на трибунала е изминал, той е изминал “.

Пшилебска упорства, че всичко е наред. По-рано тази седмица тя съобщи пред полското радио: „ Конституционният съд ще се приготви за изговаряне. Скоро ще се съберем за чуване “. Тя обаче не пожела да се изкаже какъв брой скоро ще се придвижи, като сподели единствено: „ Със сигурност няма да отнеме години, както твърди опозицията “.

Тази седмица обаче шестимата съдии написаха писмо до Дуда, в което приканиха да бъде определен нов ръководител, намеквайки, че в случай че това не се случи, трибуналът няма да може да прегледа закона за правната промяна, който трансформира метода, по който Полша преглежда дисциплинарни каузи против съдии.

В сряда Пшилебска свика общо заседание на трибунала, състоящо се от две трети от съдиите в съда, и получи поддръжката на болшинството за продължение на нейното председателство.

„ В трибунала няма неразбория “, написа в Туитър Кристина Павлович, арбитър от твърдата десница, която е лоялна на Пшилебска.

Това обаче не поставя завършек на протеста, а значи проблеми за напъните да се вземе решение за конституционността на законопроекта за правна промяна. За да се произнесе по делото, Пшилебска би трябвало да събере състав от 11 съдии – и в случай че шестимата бунтовници се окопитят, тя няма да разполага с нужния брой съдии, с цел да го направи.

За да се усложнят още повече нещата за PiS, шестимата съдии са считани за близки до министъра на правораздаването Збигнев Жобро, водач на по-малкия евроскептичен съдружен сътрудник на PiS, който е срещу всякакво оттегляне в разногласието с Брюксел.
Опетнено минало
Настоящата обстановка е разследване от хаоса, който обхвана трибунала, когато Дуда и PiS поеха властта през 2015 година Една от първите им стъпки беше новоизбраният президент да откаже да постави клетва пред трима съдии, посочени от отиващия си парламент. Вместо това новият законодателен орган, следен от PiS, избра трима нови съдии, които бяха върли по време на нощна гала от Дуда.

„ Трима съдии от трибунала въобще не би трябвало да са там “, сподели Якуб Ярачевски, координатор на проучванията в Democracy Reporting International, неправителствена организация със седалище в Берлин, и добави: „ Ако някой от въпросните трима съдии се произнесе по каквото и да било, това е отвод от правото на съд, основан по закон “.

Качински трансформира контрола върху съдилищата в основна част от политическата стратегия на своето националистическо държавно управление. Поддръжниците му настояват, че това е належащо, с цел да се направи правосъдната система по-ефективна и да се прочисти от хора, произхождащи от комунистическата система, завършила през 1989 година Скептиците считат, че това е метод да се слагат съдиите под политически надзор.

Брюксел споделя това мнение.

„ Европейската комисия също по този начин смята, че Конституционният арбитражен съд към този момент не дава отговор на условията за самостоятелен и неутрален съд, открити преди този момент със закон “, съобщи Европейска комисия, когато сезира Съда на Европейски Съюз за нарушаване на правото на Европейски Съюз от страна на Полша предишния месец, отбелязвайки „ нередности “ при назначението на тримата съдии.

Жобро назова правосъдния иск „ планувана офанзива против полската страна “.

След като трибуналът мина под контрола на лоялните на PiS членове, броят на обсъжданите от него каузи внезапно понижа. Той се употребява за решение на политически целесъобразни за ръководещата партия въпроси – през 2020 година стяга така и така строгите правила за абортите, а през 2021 година постановява, че полската конституция има преимущество пред правото на Европейски Съюз, което утежнява така и така неприятните връзки с Брюксел.

„ В момента в Полша нямаме парламентарен съд, който да дава отговор на стандартите на една демократична страна “, съобщи Борис Будка, началник на парламентарната група на „ Гражданска платформа “, най-голямата опозиционна партия в Полша.

„ Управляващият лагер се нуждае от съд, с цел да се отърве от законите, които не му харесват, и да подкопае правото на Европейски Съюз “, сподели Будка.

Тъй като в съда има протест, а ръководената от PiS коалиция е въвлечена във вътрешна битка за това до каква степен може да отстъпи във връзка с върховенството на закона, решението по законодателството за правосъдната система – както и възможното решение на Комисията за разпределяне на средствата – към момента са надалеч в бъдещето.

Текстът е оповестен в „ Politico “, негов създател е Войчех Кош. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР